Tehnologija
26

Tito - aplikacija koja razotkriva lik i djelo Josipa Broza

Klix.ba
Iako je njegovo vrijeme daleko iza nas, lik i djelo Josipa Broza Tita ne prestaju intrigirati javnost. Za buran život i višedesetljetno političko djelovanje nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika i dalje se zanima velik broj ljudi, bili oni njegovi protivnici ili poštovaoci. Imajući to u vidu, izdavačka kuća Styria izradila je jedinstvenu aplikaciju za iPad i Android tablet računare koja nudi brojne dosad neobjavljene detalje o jednom od najkontroverznijih državnika 20. stoljeća.

Za nastanak aplikacije "Tito", historičari i novinari Zvonimir Despot i Pero Simić pregledali su hiljade dokumenata pomno istraživši građu Arhiva Josipa Broza Tita smještenog u Arhivu Jugoslavije u Beogradu. Korištena je i arhivska građa Saveza komunista Jugoslavije, Predsjedništva SFRJ kao i Vojnog i Diplomatskog arhiva u Beogradu. Važan izvor podataka bio je i Ruski državni arhiv socijalno-političke historije u Moskvi te Središnji arhiv Ministarstva sigurnosti Ruske Federacije.

Aplikacija je opremljena i velikim brojem fotografija od kojih većina potiče iz Fototeke Josipa Broza Tita. U nastanku dijela aplikacije sudjelovao je i novinar Boris Rašeta koji je istražio Titov odnos sa svjetski poznatim glumcima. Rezultat marljivog rada historičara i novinara zanimljiva je priča o Titovom životu podijeljena u 14 poglavlja.

U njima, između ostalog, možete doznati što je Tito uistinu mislio o Staljinu ili Churchillu, kako je upravljao tajnim službama te s kojim je diktatorima bio dobar, a s kojima nije. Aplikacija donosi detalje o njegovom odrastanju i usponu prema vrhu, o načinu opstanka na vlasti, ali i nezaobilazne priče iz dinamičnog privatnog života koji karakterizira druženje s velikim brojem žena, uživanje u najboljoj hrani i pićima, putovanja u bliske i daleke zemlje te provodi s holivudskim zvijezdama poput Elizabeth Taylor i Richarda Burtona.

Aplikacija "Tito" dostupna je na 12 svjetskih jezika: hrvatskom, engleskom, španskom, njemačkom, ruskom, talijanskom, francuskom, češkom, poljskom, kineskom, japanskom i arapskom. Mogu je skinuti svi korisnici tablet računara i to u App Storeu za iPad i u Google Play trgovini za tablet računala koja koriste.

Android link

iPad link