{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zeničani odali počast Titu

F
3.5.2014. u 15:05
14
51
Zeničani odali počast Titu
14
Članovi Udruženja Josip Broz Tito i brojni građani Zenice okupljanjem i polaganjem cvijeća na Spomen obilježje "Ingot" u parku Papirna, uz čas historije, odali su počast i prisjetili se lika i djela druga Tita.
Foto: FENA
Foto: FENA


Tito je preminuo 4. maja 1980.godine u 15:04 sati, a Udruženje "Josip Broz Tito" u Zenici podsjetilo je sugrađane na period kada se punih 35 godina Tito nalazio na čelu SFRJ. O liku i djelu doživotnog predsjednika bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Josipa Broza Tita, okupljenim građanima govorili su Mile Kovačević i Zijad Sarajlić.

Foto: FENA
Foto: FENA


Radnici pogona Čeličana tadašnje zeničke Željezare su u trenutku njegove sahrane 8. maja 1980. godine u 15:17 sati izlili dva čelična ingota i u znak sjećanja na taj događaj jedan izliveni ingot poklonili Muzeju 25. maja u Beogradu, a drugi prvo postavili u park ispred Čeličane, da bi nakon rušenja SM Čeličane zenički Spomen ingot bio prebačen u park Papirna.

Foto: FENA
Foto: FENA


Za ličnost Josipa Broza veže se dosta kontroverzi – jedni ga smatraju neprikosnovenim liderom i rado se sjećaju tog vremena, dok ga drugi osuđuju zbog totalitarnog načina vladanja i njegovanja kulta ličnosti.

Foto: FENA
Foto: FENA


Na njegovoj sahrani u Beogradu 8. maja 1980. godine prisustvovalo je više od 200 visokih zvaničnika iz 127 zemalja. Spadao je među istaknute lidere koji su obilježili jednu epohu, a njegovo ime se veže za komunistički i partizanski pokret, događaje iz Drugog svjetskog rata koji su presudno utjecali na sudbinu bivše zajedničke države, te za osnivanje Pokreta nesvrstanih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: