{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karikature sovjetske štampe: Tito je predstavljan kao zmija i američki plaćenik

25.2.2014. u 22:31
95
223
Karikature sovjetske štampe: Tito je predstavljan kao zmija i američki plaćenik
95
Nakon što se bivši doživotni predsjednik SFRJ, Josip Broz Tito, odbio podčiniti volji Varšavskog pakta izrekavši historijsko "Ne" ondašnjem vođi sovjetskog bloka, Staljinu, rukovodstvo tadašnjeg SSSR-a pokrenulo je propaganda protiv njega prikazujući ga kao narodnog neprijatelja, prodanu dušu i fašistu.
Otopljavanje odnosa između SSSR i Jugoslavije uspostavljeno je tek nakon dolaska na vlast liberalnije nastrojenog Hruščova. U međuvremenu, sovjetska štampa se posprdno odnosila prema jugoslovenskom vođi, o čemu svjedoče i živopisne karikature, objavio je Blic.

Prilikom jednog od svojih istupanja Tito je izjavio da ka socijalizmu ide svojim putem. Karikaturisti su to protumačili ovako: Josip Broz korača strojevim korakom, sa džepovima punim američkih dolara i salutirajući nacističkim pozdravom, ka grčkim fašistima. Upadljiva je i Titova sličnost nacisti Hermannu Göringu.

Na drugoj karikaturi prikazano su izbori u Jugoslaviji viđeni očima Staljinovih karikaturista, a predstavljan je i kao zmija.

Doživotni predsjednik Jugoslavije prikazivan je i kao pokrovitelj Aleksandra Leke Rankovića, a Tito i španski diktator Franco imali su puno toga zajedničkog u očima sovjetskih karikaturista.

Također, na karikaturama je kao pravi Pravi autor projekta novog jugoslovenskog Ustava prikazana Ambasada SAD-a u Beogradu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: