Objavljena lista
31

Svijet u 2020. na Googleu najviše pretraživao koronu, Bidena, Zoom, recept za hljeb...

Dž. L.
Kompanija Google je objavila listu najtraženijih pojmova u 2020. godini, a kako je bilo za očekivati, svjetska javnost se najviše zanimala za koronavirus.

U kategoriji Googleovih pretraživanja na cijelom svijetu, koronavirus je na vrhu liste, a potom slijede pretrage izbornih rezultata u SAD-u, Kobe Bryanta, Zooma i IPL-a. Kada je riječ o pretraživanju vijesti, ponovo su najtraženije one koje se tiču koronavirusa i izbornih rezultata. Ipak, svjetska javnost se mnogo zanimala i za dešavanja u Iranu, ali i Bejrutu nakon tragične eksplozije u lučkom skladištu.

Kada je riječ o svijetu showbizza, u 2020. svijet je najviše pretraživao ime glumca Toma Hanksa koji je, podsjetimo, već na početku pandemije zaražen koronavirusom. Na drugom mjestu je Joaquin Phoenix koji je osvojio Oscara kao najbolji glumac u filmu "Joker".

S druge strane, "Joker" nije najtraženiji film 2020. godine, već je to južnokorejsko ostvarenje "Parasite". Potom slijede filmovi "1917", "Black Panther", "365 Dni" i "Contagion" koji je, zanimljivo, snimljen još 2011. godine, ali je sada doživio veliku popularnost zbog pandemije koronavirusa.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden najtraženije je ime u Googleovoj kategoriji ljudi. Njega slijede Kim Jong Un, Boris Johnson, Kamala Harris i ponovo Tom Hanks.

Sudeći prema Googleovim rezultatima, karantin i kućna izolacija potakli su ljude širom svijeta da više nego ikada pretražuju nove kulinarske recepte. Među najtraženijim je recept za Dalgona kafu koja je preko noći postala hit na internetu, a ustvari je riječ o grčkom frapeu ili grčkoj ledenoj kafi. Na drugom mjestu je recept za kremasti kadaif Ekmek, na trećem kiseli hljeb, a potom slijede recepti za pizzu i turski Lahmacun.

Google nije objavio podatke za top pretraživanja u Bosni i Hercegovini u 2020. godini, ali su dostupni podaci za zemlje regije. Hrvati su se preko Googlea, kao i većina svjetske populacije, najviše zanimali za koronavirus i pripremu kruha, dok se u Srbiji najviše pretraživao Google Classroom.

Detaljni podaci o pretraživanjima u cijelom svijetu, ali i svakoj zemlji zasebno dostupni su OVDJE.