Naučnici "oborili" Boeing 727
18

FOTO+VIDEO / Spektakularan pad aviona u meksičkoj pustinji

Klix.ba
U jednom od najzahtjevnijih testova kada je riječ o padu aviona, dokazano je da putnici koji sjede u drugom dijelu avionu, bliže repu, imaju veće šanse za preživljavanje.
Kontrolirani pad aviona Boeing 727 koji ima 170 sjedišta napravljen u pustinji Sonoran u Meksiku. Prije nego je pao na tlo, 55-godišnji pilot James Slocum iskočio je iz aviona koji je nakon toga kontrolisan daljinskim upravljačem iz drugog, manjeg aviona. U avionu su ostale tri lutke napravljene posebno za ovo testiranje.
Projekt koji je koštao 1,25 miliona eura bit će prikazan na Kanalu 4 narednog mjeseca i u detalje će pokazati kako udar aviona od tlo utječe na sve dijelove aviona i putnike u njima. Nadaju se kako će ovo testiranje pomoći u budućnosti kada je riječ o preživljavanju u padu aviona. U Boeing su postavljene mnoge kamere kako bi se snimio svaki detalj prilikom pada.
Čak 78 posto putnika bi preživjelo ovaj pad, ali gledajući dijelove aviona, oni koji su putovali prvom klasom odnosno u prvom dijelu aviona, bi poginuli jer se taj daio odmah odvojio od ostatka tijela aviona.

Ovo je bio tek drugi kontrolisani pad aviona. Prvi se desio sada već davne 1984. godine i tadašnji Boing 720 u potpunosti je izgorio nakon pada.