Potpisan ugovor
0

SpaceX bi do 2022. godine trebao poslati četvero turista u svemir

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kompanije SpaceX i Space Adventures potpisale se ugovor o turizmu i slanju četiri putnika u Zemljinu orbitu do 2022. godine u letjelici za posadu "Crew Dragon" koja će prve NASA-ine astronaute u Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) odvesti za nekoliko mjeseci.

Ta svemirska letjelica može primiti sedam astronauta, a spojena je na raketu Falcon 9.

Kako piše The Verge, kompanija Space Adventures je navela kako cijena ove misije neće biti otkrivena te nije poznato ni kakve će pripreme turisti morati proći prije putovanja u svemir.

Kompanije su u utorak saopćile da će turisti letjeti u ljudskoj verziji SpaceX-ove svemirske letjelice "Dragon" i da će orbitirati oko Zemlje na dva do tri puta na visini većoj od 250 milja.

SpaceX je već nekoliko godina testirao novu verziju svemirske letjelice "Dragon" u sklopu ugovora s NASA-om za prijevoz astronauta do ISS-a i nazad, nakon što je duži vremenski period ona koristila za slanje tereta do svemirske stanice.

Ova kompanija je nedavno obavila drugi veliki testni let "Dragon" svemirske letjelice te je pokazano da ova kapsula ima sposobnost izbjeći ekplodirajuću raketu.

"Crew Dragon" letjelicom bi se od 2021. godine trebali prevoziti svemirski turisti za kompaniju Space Adventures, koja je do sada do Međunarodne svemirske stanice i nazad odvela sedam turista, koristeći rusku raketu i svemirsku letjelicu Soyuz.

Iz Space Adventuresa su istakli da će svemirski turisti biti u prilici vidjeti Zemlju na sasvim drugačiji način, kako to nije uspjelo nikome od svemirskog programa Gemini iz 1965. i 1966. godine.

Gemini je bio drugi NASA-in program svemirskih letova s ljudskom posadom. Cilj mu je bio razviti metode naprednih svemirskih letova, posebno onih za potrebe programa Apollo, čiji je cilj bio slijetanje čovjeka na Mjesec.

Misije programa Gemini uključivale su letove dovoljno duge za putovanja do Mjeseca i nazad, prvu američku svemirsku šetnju i nove orbitalne manevre, među kojima "rendez-vous" i pristajanje.

Svi svemirski brodovi Gemini s ljudskom posadom lansirani su raketom nosačem Titan II GLV.