Istraživanje američkih naučnika
0

Roditelji lažu kako bi djeci omogućili pristup Facebooku

Sarajevo-x.com
Milioni djece imaju profile na Facebooku
Milioni djece imaju profile na Facebooku
Da bi osoba napravila svoj profil na ovoj društevnoj mreži, potrebno je imati najmanje 13 godina. Osnivač Facebooka tvrdi kako je za djecu ova mreža vrlo edukativna.

Ono što je iznenađujuće, pokazale su studije, je to što djeci mlađoj od 13 godina u pravljenju profila pomažu njihovi roditelji.

"Rezultati sudije pokazuju kako roditelji svjesno lažu o godinama svoje djece kad ih prijavljuju na društvene mreže kako bi pristupili određenim sadržijama i internet stranicama koji imaju dobnu ograničenost”, pišu autori studije.

Čak 95 posto roditelja 10-godišnjaka na Facebooku znaju da njihova djeca imaju svoje profile na ovoj društvenoj mreži dok je njih 78 posto pomoglo svojoj djeci da se prijave na ovu mrežu. Oni koji imaju 11 ili 12 godina, trebali su i nešto manje pomoći roditelja.

Iako velika većina roditelja koji su bili uključeni u istraživanje vjeruje da bi trebala postojati dobna granica prilikom prijavljivanja na Facebook, 78 posto njih vjeruje kako je uredu da njihova djeca budu na ovoj društenoj mreži kako bi razgovarali o školi i bili povezani sa svojim rođacima.

Studija koja je provedena među 1007 roditelja u Americi pokazala je kako je 55 posto djece u dobi od 12 godina i 32 posto djece od 11 godina vrlo aktivno na Facebooku.

Već nekoliko godina vode se rasprave između roditelja i advokata o dobnoj granici nakon koje djeca mogu biti dio najpopularnije društvene mreže.

I sam osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, kaže kako bi djeci mlađoj od 13 godina trebalo biti dopušteno da budu na mreži jer je ona sastavni dio današnje edukacije.

Studija je pokazala kako trenutno na Facebooku ima oko 7,5 miliona djece mlađe od 13 godina.