Tehnologija
4

Robotski sat pleše dok vas budi

Klix.ba
Ukoliko imate problema sa buđenje, američka kompanija Nuts and Voltz možda ima riješenje za vas, a to je gadget u vidu robota koji pleše.

Kompanija Nuts and Voltz je razvila prototip uređaja koji je zapravo dodatak iPhoneu. U kombinaciji sa Appleovim smartphoneom i posebnom aplikacijom se dobije maleni robot, koji uz zvuk alarma ili posebno odabranu pjesmu priča i pleše. Ovaj gadget nosi naziv tim-E, a kompatibilan je i sa iPodom. Robot može glasno "izgovarati" informacije o vremenu i saobraćaju, a može i plesati uz muziku. Korisnici mogu snimiti i listu obaveza koju robot može reproducirati tokom buđenja.

Robot se može koristiti i za uspavljivanje djece tako što će korisnici odabrati odgovarajuću muziku. Korisno je i to što gadget istovremenu puni bateriju iPhonea.

Kompanija Nuts and Voltz ima za cilj skupiti 150.000 dolara u projektu Kickstarter, a ostalo je još 25. dana. Do petka je skupljeno više od 6.500 dolara. Prvih 1.000 osoba koje podrže projekt mogu dobiti tim-E gadget po cijeni od 60 dolara.

Kompaniju su osnovali Jeff Wicox i Rich Mazel, koji su kombinovali svoje znanje iz industrije igračaka i elektronskih uređaja. Oni sarađuju i sa KID Grupom iz San Francisca, koja se bavi dizajniranjem igračaka i licenciranjem.

Vezani članci