Tehnologija
2

Roboti protiv Brazilaca 2045. godine

SRNA
Fudbalski tim ruskih robota priprema se da pobijedi ekipu Brazila u fudbalu 2045. godine.

Specijalisti kompanije "Androidna tehnika", koja se specijalizuje u oblasti proizvodnje robota, na inovacionom forumu u Tomsku predstavili su svoj model robota - fudbalera, tačnije, glavni njegov dio - noge i sistem upravljanja.

Dvije metalne noge, obmotane kablovima i mikročipovima, pomjeraju se sa mjesta na mjesto. Koraci su pomalo nesigurni, ali je uočljiva sličnost sa ljudskim kretanjem.

Umjesto očiju su kamere, pomoću kojih se robot orijentiše i identifikuje lica ljudi. On maše rukom - manipulatorom, pozdravlja okupljene.

Robot je također opremljen vještačkom inteligencijom, zato i jeste u stanju da radi samostalno. Njime može upravljati i čovjek koji obuče specijalni kostim za upravljanje.

To je model višefunkcionalnog antropomorfnog robota AR 600 - prototip budućeg fudbalera robota.

Prvi šampionat svijeta u fudbalu među robotima - androidima može se održati već 2018. godine u Tomsku, izjavio je gubernator Tomske oblasti Sergej Žvačkin.

Upravo te godine Rusija će biti domaćin 21. šampionata svijeta u fudbalu. A u čast ovog praznika sporta Tomsk može da iskoristi i ponudi svoje najbolje fudbalere robote, podvukao je gubernator.

Trebalo bi imati u vidu da je evolucija čovjeka trajala milionima godina - da bi svi funkcionisali automatski. Najvažnije je da robot nije jedan, a u timu ne bi trebalo da se sa svojim kolegama dodiruje čelom. On mora da vodi loptu, mora da razumije da je to lopta, ističu stručnjaci.

Za studente Tomskog državnog univerziteta sistem upravljanja robotom fudbalerom odlična je eksperimentalna laboratorija. Uz njegovu pomoć oni uče da projektuju robotizovane sisteme, da razrađuju programe, da kreiraju vještački intelekt, sistem vještačkog vida i dinamičke ravnoteže.

Vezani članci