Tehnologija
0

Prvi kompjuterski virus dizajniran da našteti fizičkom svijetu

Sarajevo-x.com
Visoko sofisticirani maliciozni softver, kojim je u protekloj godini zaražen nepoznat broj elektrana, gasovoda i tvornica prvi je program stvoren da pruzrokuje ozbiljnu štetu fizičkom svijetu, upozorili su eksperti za sigurnost.

Kompjuterski crv Stuxnet širi se kroz prethodno nepoznate rupe u operativnom sistemu Microsoft Windows, a potom pronalazi softevr koji proizvodi Siemens kako bi kontrolisao industrijske komponente, uključujući ventile i kočnice, piše "Financial Times".

Stuxnet se može sakriti, sačekati odgovarajuće uslove i onda dati upute određenim komponentama, tako da one onda rade obrnuto od onoga kako inače funkcionišu.

Njegove komande su tako specifične da se ne može znati koji dio opreme su zarazili niti šta će učiniti.

U vrijeme kad u zemljama poput Estonije i Gruzije cyber napadi na mreže usporavaju ili potpuno prekidaju komunikaciju, pojavio se ovaj softver usmjeren na fizičku destrukciju. On predvodi novu eru rata u virtuelnom prostoru.

Ove sedmice je na konferenciji održanoj u Marylandu iza zatvorenih vrata njemački stručnjak za sigurnost u oblasti industrije, Ralph Langner, govorio o tome kako Stuxnet može ne napadati cijeli sektor, već samo jednu elektranu. Špekulisao je da bi se na njegovoj meti mogla naći kontroverzna nuklearka u Iranu.

Kompanija Symantec, koja je istraživala ovaj virus i planira objaviti detalje o tome, saopćila je da su u upravo u Iranu zabilježeni najčešći slučajevi širenja virusa.

"Nije špekulacija da je ovo prvo usmjereno cyber oružje" ili ono koje ima cilj među specifičnim procesima u stvarnom svijetu, tvrdi Joe Weiss, američki ekspert koji je o opasnostima za sigurnost tehnologije svjedočio pred kongresom svoje zemlje. "Jedino se može špekulisati protiv čega se koristi i ko ga koristi."

Stručnjaci također smatraju da Stuxnetovo pronalaženje rupa u Windowsu, te poznavanje programa Siemensa i povezanost sa hardverom znače da iza svega stoji bogat i odlično organizovan tim.

Sugerišu da postoje velike šanse da je projekat povezan sa vladom neke zemlje i da terorizam kao ideološka motivacija ne može biti isključen.

Stuxnet se počeo širiti još prije godinu dana, ali je njegovo utvrđivanje išlo jako sporo upravo zbog kompleksnosti softvera.

Microsoft je "zakrpio" ranjive tačke u Windowsu, ali je ostala bojazan jer se crv može sakriti kad jednom upadne u sistem. Tek je u posljednjih nekoliko sedmica počelo objavljivanje analiza o ovom virusu, a stručnjaci se nadaju da će dobiti više odgovora od privatnih kompanija i vladinih zvaničnika.

Iz Siemensa su objavili da je nakon 15. jula, kad su prvi put čuli za Stuxnet, 15 njihovih klijenata prijavilo virus, od kojih pet u Njemačkoj, a ostali širom svijeta. U svakom od tih slučajeva tvrde da su ga uklonili.

Njemački konglomerat je korisnicima ponudio rješenje za virus i otkako je Stuxnet otkriven 12.000 puta preuzet je njihov antivirus softver.