Komentari (15)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Iza tog worma sigurno stoji chitava ekipa \'zlih\' programera, a ne neki usamljeni haker.To sam prochitao na netu. To je bre medjunarodna zavera! :)
Je\'l stiga0 t4j w0rm u Zastawu? :P
http://sarajevo-x.tk/
Hoće to, kad u elektranama gledaju pornjavu :D
moglo, ne moglo ... Symantec ga ima na radaru u kompanijama gjde je instaliran njihov sw. Virus se pojavio u industriji sirom Azije, 60% u Iranu.
ovaj strucnjak, ili bolje reci, njih vise, su dobro upoznati sa Siemens WinCC i PCS7 , no ipak, da se radi o otpustenom radniku i osveti ... ne pije vode, jer su koristili 4 do sada nepoznatih MS zero-day-exploits. Otkriti jedan, zahtjeva vremena i znanja a ne 4.
industrijski software vrlo cesto ima posebnosti za svako postrojenje, jer rijetko su postrojenja identicna. to je skoro sigurno napravio neko sa detaljnim znanjem automatizacije u siemensu. mozda nezadovoljni/otpusteni radnik...konkurencija...oboje....
@@MheAd - tacno. ali sa MS-om uticaj ljudskog faktora nije na minimumu. moze li se npr. Open VMS zaraziti preko USB sticka? kakav crni USB stick, pa racunari koji se koriste za kontrolisanje takvih postrojenja ne smiju imati nikakav USB, CD/DVD interfejs i sl. tj. ne smije svako imat pristup tome, samo ljudi koji znaju sta rade.
Microsoft se koristi i u vojne svrhe, so what? Nije problem u tehnologii, problem je ljudski faktor.
Microsoft-ov market share ~90% to sve kaze.
U industrjskom ethernetu, fielbusu se koristi uglavnom microsoft
@MheAD: naravno da se MS ne koristi u nuklearnoj industriji, bar ne u obliku kako ga mi koristimo u privatnom. Racunari nisu u internet mrezi, tako da nisu dostupni. Ovaj virus se prenosi USB stickom. Citala sam ovaj clanak u Spiegel-u prije nekoliko dana, jos bolji ima u novinama FAZ. Svi eksperti su potvrdili, da nije pisan od strane nekog cyber balavca, vec ga programirao strucni tim ... pretpostavlja se, u reziji tajne sluzbe - hmmm, koja bi to mogla biti? :) Kako god, ovo je van svake pameti, jer NETKO bez razmisljanja na posljedice nuklearnog incidenta, igra se sa vatrom i vodi rat.
Jos vise zabrinjavajuca je stvar da postoje majmuni sto koriste Microsoft u ozbiljnim postrojenjima. Tesko mi je zamisliti da neko ko ima ista u glavi koristi bilo sta drugo osim Unix/Linux-dijalekta u industrijelnim / vojnim / istrazivackim pogonima.
Ako se širi u Iranskim nuklearnim postrojenjima garant je proizveden od Al Quaide! Džaba je kako god sagledam morat će ameri doći da ih oslobode!
koga vise zanima ova tema> http://www.spiegel.de/netzwelt/web/0,1518,718927,00.html