Tehnologija
32

Prva žena u svemiru u 76. godini želi da ide na Mars

Klix.ba
Valentina Tereshkova
Valentina Tereshkova
Valentina Tereshkova, prva žena koja je otišla u svemir u 76. godini želi da ide na Mars, čak i ako bi to značilo da se nikada neće vratiti na Zemlju. Kaže da je Mars njena omiljena planeta i da oduvijek sanja o odlasku tamo.

„Znamo svoje ljudske granice i za većinu nas će ovo ostati san. Najvjerovatnije će prvi let na Mars biti u jednom smjeru, ali ja sam spremna“, kaže ruska astronautkinja.

Tereshkova je postala nacionalna heroina u 26. godini kada je ostvarila samostalni let u svemir, a sada je dio grupe koja istražuje mogućnosti odlaska na Crveni planet.

Nekadašnja tekstilna radnica završila je svoju revolucionarnu svemirsku misiju u brodu Vostok VI 1963. godine. Bila je padobranac amater kada je regrutovana u za svemirski program u Moskvi.

Trenirala je sa još tri žene, ali je bila jedina koja je obavila misiju i postala prva žena u svemiru. Odlikovana je titulom Heroine Sovjetskog saveza.

Tokom trodnevne misije, obišla je Zemlju 48 puta i postavila rekord za najviše ostvarenih orbita u najkraćem vremenu. Njen let bio je veliki propagandni udar Sovjetskog saveza.

Kasnije je odlikovana i Zlatnom medaljom mira Ujedinjenih nacija, kao glasnogovornica Sovjetskog saveza.

Rusija će 16. juna proslaviti 50. godišnjicu njenog historijskog leta.