{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prva žena u svemiru u 76. godini želi da ide na Mars

8.6.2013. u 11:28
32
7
Prva žena u svemiru u 76. godini želi da ide na Mars
32
Prva žena u svemiru u 76. godini želi da ide na Mars
Valentina Tereshkova
Valentina Tereshkova, prva žena koja je otišla u svemir u 76. godini želi da ide na Mars, čak i ako bi to značilo da se nikada neće vratiti na Zemlju. Kaže da je Mars njena omiljena planeta i da oduvijek sanja o odlasku tamo.
„Znamo svoje ljudske granice i za većinu nas će ovo ostati san. Najvjerovatnije će prvi let na Mars biti u jednom smjeru, ali ja sam spremna“, kaže ruska astronautkinja.

Tereshkova je postala nacionalna heroina u 26. godini kada je ostvarila samostalni let u svemir, a sada je dio grupe koja istražuje mogućnosti odlaska na Crveni planet.

Nekadašnja tekstilna radnica završila je svoju revolucionarnu svemirsku misiju u brodu Vostok VI 1963. godine. Bila je padobranac amater kada je regrutovana u za svemirski program u Moskvi.

Trenirala je sa još tri žene, ali je bila jedina koja je obavila misiju i postala prva žena u svemiru. Odlikovana je titulom Heroine Sovjetskog saveza.

Tokom trodnevne misije, obišla je Zemlju 48 puta i postavila rekord za najviše ostvarenih orbita u najkraćem vremenu. Njen let bio je veliki propagandni udar Sovjetskog saveza.

Kasnije je odlikovana i Zlatnom medaljom mira Ujedinjenih nacija, kao glasnogovornica Sovjetskog saveza.

Rusija će 16. juna proslaviti 50. godišnjicu njenog historijskog leta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: