Tehnologija
2

Pogledajte kako izgledaju nove Googleove mape BiH

Klix.ba
Novim redizajnom Google Mapsa korisnicima je, osim pogleda na okolinu, omogućeno da zavire i u unutrašnjost objekata, a nove mape se iscrtavaju za svako pretraživanje ili klik. Korisnik tako dobija mapu koja ističe samo ono što je važno za njega. Nove mape napravljene su i za područje Bosne i Hercegovine.

Početkom aprila Google je, nakon učestalih zahtjeva internet korisnika iz BiH, konačno predstavio detaljne mape BiH. Naša zemlja došla je na red nakon Hrvatske, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja u regiji te osam godina nakon nastanka Google Mapsa. Sada su izašle i nove mape za BiH, koje su trenutno dostupne samo nekim korisnicima.

Mape se sada otvaraju na punom ekranu, a na dnu se nalaze sličice. Za traženje se može koristiti i mali widget na gornjoj lijevoj strani ekrana. Posljednje tri pretrage se automatski pojavljuju dok je korisnik prijavljen, a u tražilicu je moguće upisati naziv posebne lokacije ili neki pojam, kao što je npr. "restorani špageta". Tada će se prikazati svi restorani u blizini, kao i oni koje su posjetili korisnikovi prijatelji i koji su visoko ocijenjeni.

Kada izaberete određeni restoran, Google Maps nudi info karticu desno ispod tražilice, a na njenom vrhu je adresa objekta, kao i njegovo radno vrijeme. Na desnoj strani je ikonica za navigaciju do određene adrese. Tu je i zvjezdica kojom se pohranjuje određena lokacija, kako biste je kasnije mogli pogledati, a upisana je i web-stranica objekta, kao i broj telefona. Google Maps prati aktivnosti korisnika, pamti ih i kasnije daje preporuke s obzirom na njegove potrebe.

Google Maps je posebnu pažnju posvetio fotografijama. Klikom na ikonu sa dna mape, koja označava satelitsku fotografiju, Google Maps nudi Google Earth pogled na određenu okolinu. Opcija Street View je uglavnom dostupna za većinu mjesta, a moguće je i "ući" u pojedine objekte.

Foto turneje su također zanimljive, jer postoje fotografije istih mjesta nastale u različitim vremenskim periodima, koje su napravili korisnici mobitela sa operativnim sistemom Android.

Google Maps može pomoći korisnicima i pri transportu, bilo da se radi o automobilima, javnom prijevozu, pješačenju, biciklima ili zračnom prijevozu. Sve opcije su prikazane u tražilici i na samoj mapi. Najbolja ruta se automatski prikazuje.

Kada je riječ o javnom prijevozu, moguće je vizuelno uporediti putovanja s obzirom na broj presjedanja, udaljenost i vrijeme putovanja. To je korisna mogućnost za one koji moraju svakodnevno koristiti javni prijevoz i birati najlakše i najbrže rute.