Nova opcija
14

Određeni broj korisnika testira AR navigaciju na Google Mapsu

Klix.ba
Foto: The Wall Street Journal
Foto: The Wall Street Journal
Na prošlogodišnjoj I/O konferenciji developera kompanija Google je predstavila novu AR (uvećana stvarnost) mogućnost za aplikaciju Google Maps koja pruža upute o kretanju pomoću kamere uživo.

Ova mogućnost je bliska onome što je obećano za Google Glass, ali bez headseta.

Novinar The Wall Street Journala David Pierce je isprobao novu mogućnost te je rekao da to možda neće biti primarna turn-by-turn opcija korisnicima, ali da je svakako ogroman korak naprijed za Google Maps.

Opcija radi tako što aplikacija odredi lokaciju osobe putem GPS-a, a potom koristi podatke Street Viewa da bi lokacija bila što preciznija. Kada se odredi lokacija, Google Maps pokazuje strelice u stvarnom svijetu.

Aplikacija navodno ne dopušta konstatno korištenje kamere te zahtijeva da spustite uređaj nakon određenog vremena kada prikazuje standardni interfejs mape. Google je eksperimentisao korisničkim interfejsom te je ustanovio da će korisnici previše pratiti liniju na tlu te da će ih animirani vodič držati "zalijepljene" za ekran.

Pierce je naveo da bi se interfejs mogao mijenjati, a Google nije saopćio da li će i kada opciju dobiti svi korisnici ili će ona biti dostupna za "nekoliko lokalnih vodiča".

Dodao je da bi opcija bila korisna onima koji imaju specifične podatke o lokaciji, kao i da neće biti dostupna samo na smartphoneima, nego i na AR naočalama.

Kompanije poput Applea, Facebooka, Googlea, Northa, Vuzixa i drugih rade na AR naočalama ili ih već prodaju.