{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi trend: Učenje jezika preko Skypea

18.5.2013. u 22:00
2
11
Novi trend: Učenje jezika preko Skypea
2
Novi trend: Učenje jezika preko Skypea
Foto: Deutsche Welle
Šta kažete na učenje jezika preko Skypea? Internet platforma Glovico nudi upravo to, ali i mogućnost ljudima u siromašnim zemljama da nešto zarade. Taj luksuz košta osam eura. Kompanija zaradi tri, a učitelj pet eura.
Koncept je sve uspješniji - ideja veoma jednostavna. Preko online-servisa za telefoniranje - Skype, ljudima se omogućava da predaju svoj maternji jezik bogatim klijentima u razvijenom, zapadnom svijetu. Koncept je, čini se, zaživio. Kompanija Glovico ekspandira i ima mjesečni rast od 15 do 20 posto. "Najveća potražnja je među studentima i mladim stručnjacima ", kaže Lorenc iz Glovica. No, ogromno interesovanje postoji i kod starijih osoba, piše Deutsche Welle.

Pet popodne u Minhenu. Ulrike Trustet sjedi u svojoj kuhinji ispred laptopa i gleda u ekran. Onda stiže poziv na Skypeu. "Ulrike, que tal estas?" - "Bien! "Ulrike, kako si?" pita muški glas iz zvučnika. "Dobro", odgovara ona.

Ideja stara tri godineU Karakasu, je 10 ujutru. Hulio Gomez sjedi za svojim stolom i radi – predaje španski jezik svojoj učenici Ulriki u dalekom Minhenu. On je ispituje, ispravlja, šalje linkove sajtova na kojima kasnije može da pročita ono što joj je upravo objasnio iz gramatike. Hulio Gomez radi za Glovico. Korisnik ne uči samo jezik, već čini i dobro djelo, jer škola jezika radi sa nastavnicima iz nerazvijenih zemalja ili zemalja u razvoju.

Na ideju je prije tri godine došao Tobias Lorenc iz Hamburga. U to vrijeme, on je u Eritreji sprovodio istraživanje za svoj doktorski rad i bavio se radom takozvanih socijalnih poduzetnika. "Bio sam pogođen saznanjem da u Africi zbog političkih prilika, uprkos super idejama i dobrim poslovnim planovima, često nema mogućnosti finansiranja malih poduzetnika. Vido sam koliko im se teško osamostaliti i zaraditi malo novca."

Za Ulrike su privatni časovi idealno rješenje. Luksuz da uči sa privatnim nastavnikom bi je u Minhenu koštao između 30 i 50 eura za dva školska časa od po 45 minuta, plus knjige. U Glovicu to košta osam eura po času, od kojih kompanija dobija tri, a Hulio Gomez pet eura. "Pet eura nije baš mnogo", kaže Gomez, "ali bolje išta nego ništa." Osim toga, kaže on, dozvoljeno mu je da poveća svoju cijenu u bilo kom trenutku.

U ponudi 35 jezikaU međuvremenu kompanija Glovico se obraća velikim korporacijama i nevladinim organizacijama koje svoje zaposlene pripremaju za rad u inostranstvu. Sa Glovicoom polaznici kursa jezika ne samo da uče akcenat koji se govori u dotičnoj zemlji. Oni takođe imaju kontakt osobu koja kasnije može da im pomogne. Takva pomoć zlata vrijedi - posebno u regionima u kojima se ne govore svjetski jezici. Tobias Lorenc smatra da je sa svojom školom jezika otkrio posebnu nišu na tržištu.

"U ponudi imamo 35 jezika. Tu su tzv. veliki jezici: španski, engleski, kineski, arapski. Ali, mi smo specijalisti za male jezike, kao što su tagalog, koji se govori na Filipinima, volov u Senegalu, svahili u Keniji. Po tome smo jedinstvena škola za učenje jezika putem Skypea i takvu privatnu nastavu na svim tim jezicima, posebno malim, samo kod nas možete dobiti."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: