{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi svemirski projekt: Telefonirajte E.T.-ju

16.6.2013. u 17:27
3
17
Novi svemirski projekt: Telefonirajte E.T.-ju
3
Novi svemirski projekt: Telefonirajte E.T.-ju
Grupi naučnika, biznismena i poduzetnika dosadilo je čekati da se vanzemaljci jave Zemljanima te su pokrenuli projekt Lone Signal, u kojem svi sa internet konekcijom mogu pomoći da se svemiru ukaže na naše prisustvo.
Lone Signal sa radom počinje 17. juna, a predstavlja prvi pokušaj čovječanstva da neprekidno šalje poruke mogućim inteligentnim bićima u svemiru.

"Od kada znam za sebe, gledao sam u zvijezde i mislio ima li gore ikoga ko bi mogao gledati u mene. Mislim da je to dio znatiželje koju svi imamo. Svi želimo da znamo šta se nalazi iza narednog brda, a ovo je samo produžetak te znatiželje", izjavio je Ernesto Qualizza, direktor marketinga projekta Lone Signal.

Naučnici koji rade na projektu odabrali su određenu tačku u svemiru. Sve poruke koje će se slati kroz mrežu ove kompanije bit će emitovane u sistem Gliese 526, koje je od Zemlje udaljeno 17,6 svjetlosnih godina. Ovo sazviježđe im se čini dobrim kandidatom za pronalazak vanzemaljskog života, a u budućnosti planiraju pomjeriti signal i u neko drugo sazviježđe.

Poruke će se u sistem Gliese 526 slati iz Zemaljske stanice Jamesburg u Kaliforniji. Lone Signal je zakupio korištenje antene na narednih 30 godina, a nadaju se da će projekt potrajati i duže.

Stanica će emitirati više signala ka sistemu Gliese 526, a jedan od njih će nositi uzastopnu pozdravnu poruku astronoma Michaela Buscha, koja objašnjava poziciju Zemlje u svemiru, periodni sistem elemenata te daje definiciju atoma hidrogena u binarnom kodu.

Ukoliko mogući vanzemaljci u sistemu Gliese 526 imaju instrumente za posmatranje svemira, nalik onim na zemaljskom SETI Institutu, moći će otkriti, zabilježiti i, vjerovatno, dekodirati poruku.

Svi mogu učestvovati u projektu, i to na različite načine, navode iz Lone Signala. Prva tekstualna poruka je besplatna, dok se neograničen broj tekstualnih i multimedijalnih poruka naplaćuje.
Ukoliko želite da učestvujete u projektu, kliknite ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: