{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova Fordova tehnologija će pomoći vozačima da izbjegnu kazne

25.3.2015. u 09:05
3
20
Nova Fordova tehnologija će pomoći vozačima da izbjegnu kazne
3
 
Kompanija Ford je razvila tehnologiju koja će pomoći vozačima da izbjegnu kazne zbog nedozvoljene brzine.
Kompanijin novi model S-MAX će biti opremljen tehnologojim pod nazivom Intelligent Speed Limiter sistem, koji će spriječiti vozača da premaši ograničenje brzine.

Sistem koristi kameru postavljenu na vjetrobranskom staklu koja detektuje saobraćajne znakove i prema njima ograničava maksimalnu brzinu, što postiže smanjenjem dotoka goriva u motor. Kada vozač dođe na dio ceste sa većim ograničenjem brzine, maksimalna brzina se povećava.

"Vozači nisu uvijek svjesni ograničenja brzine i nekad ne znaju da voze prebrzo, pa dobiju kaznu za prebrzu vožnju. Intelligent Speed Limiter će smanjiti stres u vožnji i osigurati poštovanje ograničenja brzine", izjavio je Fordov sigurnosni supervizor za Evropu Stegfan Kappes.

Intelligent Speed Limiter je povezan sa navigacijskim sistemom i određuje udaljenost između saobraćajnih znakova kako bi se dobila tačnija slika o tome gdje se nalaze određene zone ograničenja brzine.

Novi sistem je kombinacija ranijih Fordovih tehnologija, Adjustable Speed Limitera (prilagodljivi limiter brzine) i Traffic Sign Recognitiona (sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova), koje su ugrađene u modele Focus, Mondeo i Kuga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: