Tehnologija
0

VIDEO / Nexus One oduševio milione ljubitelja telefona

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Za telefonom Nexus One, kojeg je prije samo nekoliko dana predstavio internetski div Google, vlada velika 'pomama'. Ljubitelji telefona su naprosto oduševljeni opcijama i mogućnostima ovog smartphonea koji koristi Googleov operativni sistem - Android.

Nexus One je izazvao veliku pažnju javnosti. Online prezentaciju telefona koja je postavljena na video servisu YouTube pregledalo je više od milion ljubitelja gadgeta.

Ineče, Nexus One je tanki telefon sa ekranom osjetljivim na dodir koji je proizveden u saradnji sa tajvanskim proizvođačem HTC-om, ali uz stroge Googleove specifikacije.

Promjer ekrana osjetljivog na dodir je 9,4 centimetara.

Telefon koristi procesor čiji je takt jedan gigaherc, debljine je 11,5 milimetara i težak je 130 grama. U mobitel je ugrađena kamera od 5 megapixela i 512 MB memorije koja se može proširiti na 32 GB.

Nexus One je sada direktni konkurent iPhoneu, koji koji nudi video igre i surfanje, a trenutno je dostupan na američkom i kanadskom tržištu i može se kupiti preko internet stranice kompanije, ali se očekuje da uskoro bude dostupan i u zemljama EU.