{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nevjerovatno brzi wireless 5G testiran u New Yorku

22.5.2013. u 18:27
84
15
Nevjerovatno brzi wireless 5G testiran u New Yorku
84
Nevjerovatno brzi wireless 5G testiran u New Yorku
Najveći svjetski proizvođač mobitela Samsung napravio je pomutnju prošle sedmice kada je najavio ultrabrzu wireless tehnologiju koja je neslužbeno nazvana "5G".
Sistem je impresivan ali još u fazi razvoja. Kada 5G stigne, kombinirat će nove wireless protokole sa mrežnim dizajnima i sličnim malim transmiterima.

Iz Samsunga kažu da njihovi novi transmiteri mogu slati i primati podatke brzinom većom od gigabajta u sekundi na daljini od dva kilometra, a na manjoj udaljenosti mogu prenositi brzinom od desetine gigabajta u sekundi. Ovo se može porediti s prošlim standardom od 75 megabita po sekundi poznatom kao 4G LTE.

Samsungova tehnologija se oslanja na platformu dijapazona od 28 gigaherca koja može nositi razmjerno više podataka ali je mogu blokirati zgrade, ljudi, lišće i kiša.

Eksperti iz ove firme tvrde kako će uveliko ublažiti ove probleme korištenjem 64 antenskih elemenata koji sprečavaju širenje valova što je do sada sprečavalo prijenos podataka na većim udaljenostima.

Rad je testiran u stvarnom svijetu. Prošlog ljeta akademska laboratorija NYU Wireless izvela je test za Samsung u New York Cityju i Austinu u Texasu i otkriveno je kako tehnologija radi dobro na 200 metara udaljenosti od transmitera čak i u zatrpanom okruženju.

"Većina ljudi je imala istu reakciju: kako može raditi? Ali pokazali smo da može", rekao je Theodore Rappoport, direktor NYU Wirelessa.

Ova unaprijeđena tehnologija s malim staničnim odašiljačima mogla bi pokupiti signal s udaljenosti nekoliko desetina metara i prenijeti je na priključak na internet.

Ako bi u svakom domu bio je dan ovakav on bi mogao pokriti cijelo susjedstvo ili urbanu mrežu sa staničnom pokrivenošću bez traženja bilo kakve velike bazične stanice.

Samsung je najavio da će novi tehnološki izum biti dostupan 2020. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: