S 99 preciznosti
41

Neuralna mreža može mapirati velike ledene brijegove 10.000 brže nego ljudi

D. B.
Jedna od velikih prednosti određenih AI modela je to što mogu ubrzati obavljanje zadataka koji zahtijevaju mnogo vremena. Istraživači s Univerziteta u Leedsu predstavili su neuronsku mrežu za koju tvrde da može mapirati obris velikog ledenog brijega za samo 0,01 sekundu.

Naučnici su u mogućnosti ručno pratiti lokacije velikih ledenih brijegova, a jedan koji je uključen u ovu studiju imao je veličinu Singapura kada se odvojio od Antarktika prije deset godina. No, ipak nije izvodivo ručno pratiti promjene u području brijegova, njihovu debljinu, kao ni koliko vode i hranjivih tvari ispuštaju u more.

"Veliki ledeni brijegovi su važne komponente antarktičkog okruženja. Oni utječu na fiziku okeana, hemiju, biologiju i pomorske operacije. Stoga je ključno locirati ledene brijegove i pratiti njihov obim i koliko vode ispuštaju u okean", izjavila je Anne Braakmann-Folgmann, vodeća autorica rada o neuronskoj mreži.

Dosad se pokazalo da je ručno mapiranje preciznije od automatizovanih pristupa, ali ljudskom analitičaru može biti potrebno nekoliko minuta da ocrta jedan ledeni brijeg što može postati vremenski i radno intenzivan proces kada je riječ o više brijegova.

Istraživači su razvili algoritam nazvan U-net koristeći fotografije snimljene pomoću satelita Copernicus Sentinel-1, koji Evropska svemirska agencija (ESA) koristi za praćenje Zemlje. Algoritam je testiran na sedam ledenih brijegova, najmanji je veličinom odgovarao Bernu u Švicarskoj, a najveći Hong Kongu.

S 99 posto preciznosti, novi model nadmašuje prethodne pokušaje automatizacije, koji su se često mučili da razlikuju ledene brijegove, morski led i drugo. Također, 10.000 puta je brži od čovjeka u mapiranju ledenih brijegova.