Okršaj u letu
40

Američke zračne snage obavile prvu testnu borbu između pilota borbenog aviona i AI sistema

D. B.
Američke zračne snage su uspješno stavile AI tehnologiju u funkciju pilota borbenog aviona.

Američka agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) je saopćila da se borbeni avion kontrolisan AI sistemom uspješno suočio s ljudskim pilotom tokom testne borbe u zraku obavljene prošle godine.

DARPA je počela eksperimentisati s primjenom AI tehnologije u decembru 2022. godine u sklopu programa ACE (Air Combat Evolution) te je razvila AI sistem sposoban da autonomno upravlja borbenim avionom pridržavajući se sigurnosnih protokola Američkih zračnih snaga.

Nakon obavljenih simulacija borbe uz korištenje AI pilota, DARPA ga je stavila na test tako što je instalirala ovaj sistem u eksperimentalni avion X-62A, što je omogućilo polijetanje letjelice s AI sistemom iz baze Edwards u Kaliforniji. Upravo tu je obavljena prva uspješna testna borba protiv ljudskog pilota, a to se dogodilo u septembru 2023. godine.

Ljudski piloti su bili u avionu X-62A s kontrolama koji su im omogućavali da onemoguće AI sistem, no DARPA tvrdi da za to nije bilo potrebe ni u jednom trenutku. X-62A upravljan AI pilotom borio se protiv lovca F-16 kojim je letio ljudski pilot, a oba aviona su demonstrirala borbu "nos u nos" te su se približili jedan drugom na udaljenost od 610 metara pri brzini većoj od 1.930 km/h. Ipak, DARPA nije saopćila ko je pobjednik simulacije borbe, AI pilot ili čovjek.

"Borba je bila problem koji smo morali riješiti kako bismo mogli početi testirati autonomne sisteme vještačke inteligencije u zraku. Svaka lekcija koju učimo odnosi se na svaki zadatak koji biste mogli dati autonomnom sistemu", izjavio je Bill Gray, glavni testni pilot u Školi za testne pilote Američkih zračnih snaga.

Agencija je obavila ukupno 21 testni let dosad te je navela da će se testovi nastaviti i ove godine. Brzi napredak AI tehnologije povećava zabrinutost zbog toga kako bi vojska mogla koristiti ove sisteme. Wall Street Journal je prošle godine saopćio da Pentagon pokušava razviti AI sisteme za odbranu i unapređenje svoje flote dronova.