Pomoću AI tehnologije
2

Poetry Camera pretvara fotografije u poeziju

D. B.
Jedna od najnovijih inovacija vezanih za umjetnu inteligenciju (AI) je namijenjena umjetnicima, a to je uređaj pod nazivom Poetry Camera, koji pretvara fotografije u pjesme.

Inovacijama koje nastaju u svijetu AI tehnologije zaista nema kraja. Osim svakodnevnog pisanja email poruka i obavljanja drugih zadataka, AI sada može učiniti da fotografije "pričaju i pjevaju", predvidjeti buduće ljudske akcije, takmičiti se i suditi na AI takmičenjima pa čak i rekreirati Star Trek tehnologiju.

Kelin Carolyn Zhang i Ryan Mather su sarađivali u razvoju uređaja Poetry Camera, koji predstavlja open-source projekt i koji spaja tehnologiju s umjetničkim duhom, a rezultat je kreacija koja nadilazi granice u oba domena.

Poetry Camera nalikuje na tipičnu Polaroid kameru, no umjesto da snima fotografije, ovaj uređaj transformiše vizuelni input u evokativne pjesme koje živopisno opisuju zabilježeni prizor.

Uređaj pokreće Raspberry Pi kompjuter, a uz to koristi i GPT-4 model kompanije OpenAI, tako da predstavlja spoj hardvera i umjetne inteligencije.

Raspberry Pi obrađuje snimljene slike, izdvaja vizuelne podatke i prenosi ih do AI komponente. Potom AI modul analizira različite aspekte fotografije uključujući boje, uzorke, značajne elemente pa čak i emocije koje se prenose.

Poetry Camera je nastala kao strastveni projekt u kojem su Zhang i Mather kombinovali svoju ljubav prema tehnologiji i umjetnosti.

Nakon eksperimentisanja s nekoliko AI modela, Mather je napravio pravi potez s modelom GPT-3. Pozitivne reakcije porodice i prijatelja motivisale su ovaj dvojac da unaprijede prototip, što je u konačnici rezultiralo sjajnim proizvodom.

"Fotografije i pjesme ne pohranjujemo digitalno, postoji nekoliko razloga za to. Prije svega, tako je lakše, drugi razlog je privatnost, a treći je to što ovaj način daje dodatno značenje pjesmama. Ako je izgubite, više je nemate. Svi imaju kamere u džepovima zahvaljujući mobitelima, a mi smo željeli učiniti nešto potpuno drugačije", rekao je Mather.

Kreatori uređaja su istakli da Poetry Camera nudi više od jednog formata poezije te da korisnici imaju mogućnost da biraju različite opcije, uključujući sonete, slobodne stihove i haiku.