Siguran i stabilan
20

Nakon ugradnje spinalnog implantata pacijent s Parkinsonom može hodati kilometrima

D. B.
Pacijent koji boluje od Parkinsonove bolesti sada može hodati i do 6 kilometara zahvaljujući implantatu koji djeluje na kičmenu moždinu.

Guardian piše da je 62-godišnji Marc iz Bordeauxa u Francuskoj patio od teških oštećenja pokretljivosti zbog degenerativne bolesti.

"Praktično nisam mogao hodati bez čestih padova, nekoliko puta dnevno. U nekim situacijama, poput ulaska u lift, spoticao sam se i padao, kao da sam se zamrznuo", rekao je Marc.

Međutim, spinalni implantat mu je omogućio da hoda "gotovo normalno", a sada istraživački tim želi započeti puna klinička testiranja.

Marc je podvrgnut "preciznoj neurohirurškoj proceduri" prije dvije godine u Univerzitetskoj bolnici u Lausanneu, gdje mu je ugrađeno polje elektroda uz kičmeni stub, kao i generator električnih impulsa ispod kože abdomena. Iako konvencionalni tretmani Parkinsonove bolesti često ciljaju regije mozga pogođene gubitkom neurona koji proizvode dopamin, ovaj pristup se umjesto toga fokusira na područje kičme povezano s aktiviranjem mišića nogu u svrhu hodanja.

U proceduri je korištena personalizirana mapa Marcovog kičmenog stupa, identificirane su specifične lokacije koje signaliziraju pokrete nogu, a on sada nosi senzor za pokret na svakoj nozi koji "govori" implantatu da on pokušava hodati. Nakon toga se implantat aktivira i šalje električne impulse ciljanim spinalnim neuronima prilagođavajući se njegovom pokretu u realnom vremenu.

Istraživači vjeruju da ovi rezultati mogu otvoriti realistične perspektive za razvoj tretmana. Pacijent tvrdi da praktično može normalno hodati zahvaljujući stimulaciji i to nakon svega nekoliko sedmica rehabilitacije. Implantat nosi osam sati dnevno te ga gasi samo kad leži ili spava.

"Stimulaciju uključujem ujutro i gasim je navečer. Omogućava mi da bolje hodam i da budem stabilan. Sada me stepenice ne plaše. Svake nedjelje idem na jezero, hodam po 6 kilometara i to je nevjerovatno", izjavio je Marc.

No, istraživači su oprezni u tvrdnjama jer postoji razlika u pristupu jednoj osobi i optimizaciji tehnologije za široku upotrebu. Cilj je inovativnu tehnologiju ponuditi svima kako bi se poboljšao kvalitet života osoba s Parkinsonom širom svijeta.

Naučnici će svoje istraživanje nastaviti na šest novih pacijenata tokom 2024. godine. Ovo je moguće zahvaljujući donaciji fondacije Michaela J. Foxa.