Koristi AI tehnologiju
150

Zahvaljujući implantatu u mozgu paralizovani pacijent vratio osjećaj i pokretljivost ruke

D. B.
Muškarac koji je ostao paraliziran nakon saobraćajne nesreće sada može osjećati dodir i pomijerati svoju ruku zahvaljujući implantatu u mozgu.

Keith Thomas iz New Yorka je doživio saobraćajnu nesreću 2020. godine u kojoj je zadobio povrede C4 i C5 pršljenova kičme što je rezultiralo potpunim gubitkom osjećaja i pokreta od prsa prema dolje. Međutim, odnedavno Thomas može pomijerati ruku svojom voljom te može osjetiti dodir zahvaljujući AI implantatu u mozgu koji je razvio Feinstein Institut za bioelektronsku medicinu kompanije Northwell Health.

Istraživački tim je prvo proveo nekoliko mjeseci mapirajući Thomasov mozak pomoću magnetne rezonanse kako bi se utvrdili dijelovi njegovog mozga odgovorni za pokrete ruke i osjećaj dodira u rukama. Nakon toga, prije četiri mjeseca, hirurzi su obavili proceduru koja je trajala 15 sati, a čiji je cilj bio ugraditi mikročipove u njegov mozak. Thomas je bio budan tokom određenih dijelova procedure kako bi mogao reći hirurzima kakve senzacije osjeća u ruci.

Dok se mikročipovi nalaze u tijelu, tim je postavio eksterne dijelove na Thomasovu glavu. Ovi portovi se povezuju s kompjuterima koji koriste AI algoritme, a koje je tim razvio kako bi interpretirao njegove misli i pretvorio ih u akciju.

Istraživači ovaj pristup nazivaju "terapijom vođenom mislima" jer sve počinje od namjera pacijenta. Ako pomisli da želi pomjeriti ruku, njegov moždani implantat šalje signale kompjuteru, koji potom šalje signale elektrodama na njegovoj kičmi i mišićima ruku kako bi se stimulisao pokret. Na vrhovima prstiju i dlanovima su postavljeni senzori kako bi se stimulirao osjećaj.

Zahvaljujući ovom sistemu Thomas može pomijerati ruku po volji, ali i osjetiti kada ga sestra drži za ruku. Iako je morao biti spojen na kompjuter kako bi uspio u svemu, istraživači tvrde da je pacijent pokazao znakove oporavka čak i kad je sistem isključen. Snaga njegove ruke je više nego udvostručena od početka istraživanja, a njegova podlaktica i zglob sada mogu osjetiti neke nove senzaciije. Ako sve prođe kako treba, terapija vođena mislima mogla bi mu vratiti više osjećaja za dodir i pokretljivost.

Iako je pred ovim pristupom dug put, tim istraživača se nada da bi ipak mogao promijeniti živote ljudi koji žive s paralizom.

"Ovo je prvi put da su mozak, tijelo i kičmena moždina elektronski povezani zajedno u paraliziranom čovjeku kako bi se obnovio trajni pokret i osjećaj. Kada učesnik istraživanja razmišlja o pomjeranju ruke ili šake, mi "napunimo" njegovu kičmenu moždinu i stimuliramo njegov mozak i mišiće kako bismo pomogli u obnavljanju veza, pružili senzorne povratne informacije i promovisali oporavak. Ova vrsta terapije vođene mislima mijenja igru. Naš cilj je da koristimo ovu tehnologiju jednog dana kako bi smo omogućili ljudima koji žive s paralizom da imaju bolji i samostalniji život", rekao je Chad Bouton, developer tehnologije i glavni istraživač u kliničkom istraživanju.