Tehnologija
0

Motorizovani skateboard uskoro u vojnoj upotrebi

Sarajevo-x.com
Novo vozilo predstavlja ukrštanje malog tenka, Segwaya i skateboarda. Ovo čudno vozilo će uskoro biti u funkciji i služiti će američkoj vojsci u ratnim zonama, objavio je "Daily Mail".

DTV Shredder se može nositi sa svim terenima pri maksimalnoj brzini, a njegovo nisko težište ga čini idealnim za posmatranje, spašavanje, mobilni nadzor i evakuciju ranjenika.

Shredder je proizvela kandska firma "BOG Works", a predstavljen je kao modularna platforma za vojnike na konferenciji "Military Vehicles" u Detroitu prošlog mjeseca.

Nije poznato da li su predstavnici američke vojske na konferenciji bili impresionirani ovim vozilom.

Prema proizvođaču DTV Shreddera, on je lako prilagodljiv u zavisnosti od trenutne potrebe. Moguće ga je opremiti mitraljezom i drugim oružjem i tako ga pretvoriti u borbeno vozilo.

Njime se može upravljati i na daljinu, pa ga je moguće poslati u izviđačke misije koje su preopasne za vojnike.

Pogon mu obezbjeđuje Hondin motor od 200 cc koji isporučuje 15 KS pomoću kojeg dostiže brzinu veću od 50 km/h. Bez problema se može spuštati niz padine od 40 stepeni, a radijus okretanja iznos 1,2 metra.

DTV Shredder može vući i prikolicu sa teretom od 550 kg, uključujući težinu vozača.

Projekat je dizajnirao Ben Gulak, student koji je također izumio Uno motocikl koji ima točkove postavljene usko jedan do drugog.