Tehnologija
0

Moćni virus napao mete u Iranu

Sarajevo-x.com
Moćni kompjuterski virus Stuxnet napao je industrijska postrojenja širom svijeta, a najviše napada zabilježeno je u Iranu. Sumnja se da su pametni softver kreirali eksperti koji rade za neku državu ili bogatu privatnu grupu.

Maliciozni softver stvoren je da napadne nekoliko važnih meta, riječi su Liama O Murchua, menadžera za sigurnosne operacije kompanije Symantec. I O Murchu i američka vlada saopćili su da ne postoje dokazi da je virus kreiran da napadne nuklearna postrojenja u Iranu, kao što neki špekulišu.

Vjeruje se da je za stvaranje ovakvog virusa potreban tim od pet ili deset visoko obrazovanih i bogato plaćenih hakera.

Vladini eksperti i drugi analitičari nisu uspjeli otkriti ko ga je razvio i zašto, piše Press Association.

Dosad je Stuxnet zarazio najmanje 45.000 kompjuterskih sistema širom svijeta.

Siemens AG, kompanija čiji sistem je na meti crva, objavio je da je inficirano 15 industrijskih postrojenja, a još uvijek se ne zna kojih. Moguće je da su u pitanju postrojenja koja osiguravaju filtriranje vode, dopremanje nafte, električne energije, kao i nuklearne elektrane.

Američki zvaničnici su prošlog mjeseca objavili da je Stuxnet prvi virus namijenjen ugrožavanju ne virtuelnog već stvarnog svijeta.

Odjel za energiju upozorio je da bi uspješni napadi na kritičke tačke kontrolnih sistema "mogli rezultirati katastrofom, nanošenjem štete i gubicima".

Analize Symanteca su pokazale da se 60 posto zaraženih kompjutera nalazi u Iranu, 18 posto u Indoneziji, a manje od dva posto u Sjedinjenim Američkim Državama.

Brojne vlade imaju stručnjake sa sofisticiranim vještinama da stvore ovakav kod. Među takvim zemljama su Kina, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i SAD.