Borba za tržište
0

Microsoft predstavio Internet Explorer 9

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Softverski gigant Microsoft predstavio je najnoviju verziju popularnog browsera Internet Explorer 9 (IE9). Čelnici kompanije se nadaju da će im novi browser uspjeti vratiti bar djelić stare slave i dio izgubljenog tržišta, javlja BBC.

Od 2003. godine do danas popularnost Internet Explorera smanjila se sa 97 na 60 posto.

U Microsoftu se nadaju da će novi browser uspjeti konkurisati Mozillinom Firefoxu i Googleovom Chromeu te da će se uspjeti održati na sve zahtjevnijem tržištu.

Iako je na tržištu tek od decembra 2008. godine, Google Chrome drži više od 7,5 posto tržišta, a Mozilla, koja je upravo objavila testnu verziju Firefoxa 4, dominira skoro četvrtinom tržišta.

"Internet Explorer je i dalje browser koji se najčešće koristi, ali se njegov utjecaj s godinama smanjuje zbog porasta popularnosti Firefoxa i Chromea. Ipak, mislim da se novim Internet Explorerom Microsoft uspješno vratio na tržište", rekla je Ina Fried, koja analizira Microsoftovu tehnologiju, za internet stranicu CNet.

Beta verzijom IE9 Microsoft napokon daje korisnicima mogućnost da browser prilagode svojim potrebama. Nije objavljen datum izlaska finalne verzije IE9, ali postoje špekulacije da to neće biti ove godine.

Da bi pokrenuli beta-softver, korisnici na računarima moraju imati operativni sistem Vista ili Windows 7, a trenutnu verziju browsera moraju zamijeniti novom IE9 beta verzijom.