Izum američkih naučnika
0

FOTO+VIDEO / Metalna zrna kafe satima održavaju piće toplim

Sarajevo-x.com
Jutarnja kafa je ritual stotina miliona ljudi širom svijeta. Tim američkih izumitelja je obećao unaprijediti ovo zadovoljstvo metalnim zrnima koja kafu održavaju toplom čak pet sati.

Metalna zrna kafe nazvana Coffee Joulies također veoma brzo smanjuju temperaturu pića na onu koja je optimalna za pijenje, te je održavaju i do pet sati sprječavajući dalje hlađenje.

Zrna rade tako što apsorbuju višak toplotne energije u piću kada je ono previše vruće, te nakon toga oslobađa tu istu energiju kada se piće počne hladiti. Na taj način se čuva njegova optimalna temperatura.

Zrna Coffee Joulies sadrže specijalni netoksični materijal koji je zatvoren u ljuskama od nehrđajućeg čelika, pišu britanski mediji.

Korištenje zrna je veoma jednostavno, samo ih je potrebno dodati u piće nakon što se naspe. Zrna funkcionišu kada se stave u bilo koje vruće piće, bilo da se radi o kafi, čaju, vrućoj čokoladi ili mlijeku.

Zrna će se uskoro naći na američkom tržištu, a koštat će 50 dolara. Najbolji efekti se dobiju kada je šolja poklopljena nekim poklopcem. Ukoliko ga nema, piće će biti toplije samo nekoliko minuta duže nego inače.