Nema magičnog materijala
0

Lego odustao od proizvodnje kockica od recikliranih plastičnih flaša

D. B.
Kompanija Lego je odustala od svojih planova da proizvodi kockice od recikliranih plastičnih flaša u cilju smanjenja emisije ugljika.

Lego je 2021. godine saopćio da želi proizvoditi kockice koje ne sadrže sirovu naftu i to u roku od dvije godine, međutim, stigla je loša vijest. Kompanija se oglasila i navela da upotreba novog materijala nije smanjila emisiju ugljika.

Ipak, iz kompanije poručuju da ostaju potpuno predani proizvodnji kockica od održivih materijala.

Trenutno se mnoge Lego kockice prave od akrilonitril butadien stirena (ABS), čiste plastike napravljene od sirove nafte.

Nova odluka Lega se smatra nazadovanjem nakon snažnog napora da bude "zeleniji". Kao i mnoge druge kompanije, Lego istražuje alternativne materijale koji bi zamijenili plastiku, dok održivost postaje sve važnija kupcima. Jedna od izazova je pronaći materijal dovoljno izdržljiv da traje generacijama. Godine 2021. je Lego razvio prototip kockice napravljene od PET boca uz korištenje nekih drugih materijala, a to je pružilo nadu da bi materijal mogao predstavljati alternativu nafti. Međutim, iz kompanije su otkrili da je nakon dvogodišnjeg testiranja ustanovljeno da upotreba recikliranog polietilen tereftalata (PET) nije smanjila emisiju ugljika. Razlog tome je potreba za dodatnim koracima u proizvodnom procesu, što je značilo i korištenje više energije.

Stoga je Lego odlučio da ne nastavlja s proizvodnjom kockica od ovog materijala, ali da trenutno testira i razvija kockice napravljene od "niza alternativnih održivih materijala".

Direktor kompanije Niels Christiansen je za Financial Times rekao da ne postoji "magični materijal" koji bi riješio izazove kompanije na polju održivosti.

"Testirali smo na stotine materijala, jednostavno nije moguće napraviti takav materijal", poručio je on.

Ipak, glasnogovornik kompanije je za BBC kazao da je Lego posvećen proizvodnji kockica od održivih materijala te da investira više od 1,2 milijarde dolara u inicijative održivosti u periodu od četiri godine, što je dio prelaska na održivije materijale kako bi se smanjila emisija ugljika za 37 posto do 2032. godine.