Izložen je u Legolandu
42

U Danskoj od Lego kockica napravljen Ferrari Monza SP1 u stvarnoj veličini

D. B.
Posjetioci Legolanda u Danskoj imaju priliku vidjeti Ferrarijev model Monza SP1 koji je u stvarnoj veličini napravljen od Lego kockica.

Automobil je napravljen o poznatih plastičnih kockica i dio je atrakcije pod nazivom "Ferrari Build and Race". Pored modela Monza SP1 u stvarnoj veličini, izložba nudi šansu da posjetioci sklope vlastiti Ferrari od Lego kockica, a nakon toga se u zabavnom parku može skenirati automobil i "prebaciti" u digitalnu verziju testne staze Fiorano.

Nažalost, fotografije ne prikazuju kokpit, tako da se ne može vidjeti kako su "graditelji" uklopili kockice u unutrašnjosti.

SP1 i SP2 su debitovali 2018. godine kao brojčano ograničeni modeli u sklopu Ferrarijeve linije Icona. Inspirisani su sportskim automobilima kompanije iz Maranella, koji potiču iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali imaju moderan pogon. Oba automobila koriste 6,5-litarski V12 motor koji isporučuje 809 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzavaju za 2,9 sekundi, odnosno do 200 km/h za 7,9 sekundi. Maksimalna brzina iznosi 300 km/h.

Također, oba modela su bazirana na istoj platformi kao i model 812 Superfast, a veća razlika među njima je to što je SP1 jednosjed, dok SP2 ima mjesta za suvozača. Oba automobila posjeduju "Virtual Wind Shield" koji preusmjerava strujanje zraka iznad putnika.

Ferrari je proizveo svega 499 primjeraka modela SP1 i SP2, a među kupcima je i slavni kuhar Gordon Ramsay.

Nakon ovih modela je stigao model Daytona SP3 inspirisan modelima kao što su 330 P3/4, 350 Can-Am i 512 S. Pokreće ga 6,5-litarski V12 motor iz modela 812 Competizione, ali je doživio promjene poput klipnjača od titanija i rebalansirane radilice. Motor isporučuje 829 KS i 697 Nm obrtnog momenta.