Dašak nostalgije
95

Kultni jugoslavenski kiosk K67 mogao bi dobiti svoje LEGO izdanje, evo kako možete podržati tu ideju

D. J.
Foto: LEGO Ideas
Foto: LEGO Ideas
Kiosk K67 jedno je od obilježja jugoslavenskog industrijskog dizajna. U njemu su se prodavale novine i cigarete, a u nekima cvijeće ili pak brza hrana.
Ovaj kiosk, koji se mogao vidjeti u gotovo svakom većem gradu bivše Jugoslavije, djelo je poznatog slovenskog arhitekte i dizajnera Saše Mächtiga.

Kako bi ovaj dizajn trebao biti sačuvan od zaborava, ali i kako bi u mnogim generacijama probudio nostalgiju za nekim prošlim vremenima, beogradski arhitekt Nikola Opačić odlučio ga je predstaviti pomoću LEGO kockica.

Naime, LEGO na svojim stranicama ima službenu platformu za predlaganje novih ideja – LEGO IDEAS pa je Nikola predložio svoju.

"U svojoj sobi ispunjenoj kockama, pažljivo sam sastavljao različite komade LEGO-a kako bih napravio svoju vlastitu verziju Kioska K67. Moja kreacija kombinira moju strast prema kockama i moje naslijeđe što sam rođen u Jugoslaviji. Ljepota LEGO-a je u tome da (ponovno) izgradite što god želite. Za neke su to možda izmišljena stvorenja i svjetovi, za mene je to Kiosk K67", započeo je svoj opis.

"Držeći LEGO verziju Kioska K67 danas u rukama, za mene je to prije svega vremenska kapsula koja me vraća u vrijeme kad sam rođen, u mladost i u vrijeme mog prvog poljupca", napisao je u nastavku.

Napravio je dva kioska, crveni i bijeli. Bijeli je zamišljen kao kiosk s novinama, a crveni kao mjesto za prodaju brze hrane.

"Dok sam gradio, zamišljao sam priče koje ovaj mali kiosk može ispričati... U ovom bi slučaju pričao priče o običnim ljudima koji prolaze, kupuju novine, puše cigaretu ili razgovaraju. No to bi mogao biti i remake poznate verzije koja još uvijek stoji u MOMA-i u NYC-u", napisano je na stranici.

"Kiosk K67 postao je simbol bezgranične kreativnosti jugoslavenske arhitekture i industrijske proizvodnje, podsjetnik da i najjednostavnije stvari mogu potaknuti nevjerovatne priče", zaključio je Opačić.

Glasanje za ideju jugoslavenskog kioska K67 (Yugoslav kiosk K67) još je u toku, a svoj glas kako bi podržali ovu ideju možete dati na ovom linku.