Tehnologija
6

Kratki video uzrokuje blokadu iPhonea, hard reset jedino rješenje

Klix.ba
Video koji traje svega pet sekundi, a koji može biti poslan kao link u sklopu chat aplikacija, pokazao se štetnim za iOS, a time i za iPhone.

Nakon spekulacija koje su proistekle iz Reddita, ekipa magazina The Verge testirala je sporni video koji naizgled djeluje benigno, ali koji nekoliko trenutaka nakon puštanja u potpunosti blokira Appleov uređaj. Video je uzrokovao pad posljednje verzije iOS-a, ali i beta verzije 10.2.

U testiranju reagovanja iOS-a, ekipa The Vergea je koristila iMessage kao aplikaciju za slanje linka videa. Ono što je zaključeno jeste da uređaj blokira samo ukoliko se video aktivira putem linka, dok se u slučaju otvaranja fajla ne dešava ništa problematično.

Jedini način da se iPhone oporavi jeste pristupanje hard reset opciji, nakon čega se uređaj vraća u stanje normalnog funkcionisanja.

Ovo nije prvi put da je jedan obični link uzrokovao pad operativnog sistema iPhonea. Prošle godine probleme je stvarao tekst poslan preko iMessagea, a početkom 2016. zabilježen je zastoj u radu browsera Safari.