Smanjenje kapaciteta
106

Korisnici iPhonea 14 i iPhonea 14 Pro već se žale na bateriju

D. B.
Neki korisnici Appleovih smartphonea iPhone 14 i iPhone 14 Pro požalili su se na veću degradaciju baterije od očekivane iako koriste uređaje manje od jedne godine. Ove žalbe podsjećaju na loše stare dane i slučaj "batterygate".

Američki youtuber i kreator sadržaja Sam Kohl u julu je putem X-a saopćio da je maksimalni kapacitet baterije njegovog iPhonea 14 Pro pao na 90 posto, što je mnogo brži pad u odnosu na prethodne modele iPhonea koje je posjedovao. Na isti problem su se potom požalili i mnogi drugi korisnici ove serije.

Sada je Kohl objavio i video vezan za ovaj problem te je rekao da mu je "teško preporučiti smartphone, posebno kad se uzme u obzir da košta 999 dolara".

Zvanično, iz Applea kažu da bi baterije iPhonea trebale zadržati do 80 posto prvobitnog kapaciteta nakon 500 potpunih ciklusa punjenja. Uskoro na tržište stiže iPhone 15 serija, a nedavne glasine govore da će baterije biti veće za 10 do 18 posto u odnosu na aktuelne.

Kolumnistkinja Wall Street Journala za tehnologiju, Joanna Stern, također tvrdi da njen iPhone 14 Pro pokazuje kapacitet baterije od 88 posto. Uposlenici The Vergea su rekli da su baterije modela iPhone 14 Pro na 91, 93 i 97 posto kapaciteta. Prethodnih godina većina korisnika nije prijavila sličan pad kapaciteta sve dok nisu prošle najmanje dvije godine korištenja.

Zamjena baterije na iPhoneu 14 i iPhoneu 14 Pro nakon isteka jednogodišnje garancije je skuplja nego ranije, jer je prošle godine cijena povećana za 30 dolara, odnosno sa 69 na 99 dolara. Međutim, danas je korisnici mogu zamijeniti sami umjesto da potraže pomoć u Apple Storeu ili servisu treće strane.

Pokazatelj stanja baterije je stigao s nadogradnjom iOS 11.3, koja je također omogućila korisnicima da isključe problematično smanjenje performansi koje je obilježilo slučaj "batterygate", odnosno kada je Apple tvrdio da je riječ o mjeri zaštite iPhonea od zastarjelih baterija, a što je na kraju dovelo do sudskih nagodbi.