Zanimljiv video
7

Kako je ekipa BBC-eve emisije 1989. godine zamišljala tehnologiju 2020.

DP
https://www.you">
Veoma zanimljiva arhivska snimka BBC-jeve emisije iz 1989. otkriva kako su ljudi prije trideset godina zamišljali tehnologiju u domovima 2020.

Riječ je o emisiji Svijet sutrašnjice, emitiranoj od 1965. do 2003., koju je vodila Christine MacNulty, prognostičarka tehnologije, autorica dvije knjige o budućim tehnološkim dostignućima. U isječku njene emisije se predviđa što će sve posjedovati kućanstva našeg doba.

Iako su neke od ideja, poput iščezavajućih zidova i prozora, još neostvarene, MacNulty i njene kolege su uspjeli puno toga pogoditi. Na primjer, da ćemo puštati muziku u svojim domovima glasovnom naredbom iz svojevrsne zvučne biblioteka. Spravice poput Amazon Alexe i Google Homea pružaju tu mogućnost.

Druga pretpostavka koja se obistinila je da će nam se svjetla u domovima automatski uključivati i isključivati ovisno u kojoj smo prostoriji. Lanac namještaja IKEA je 2019. lansirao kolekciju različitih uređaja koji se mogu kontrolirati jednostavno pomoću iPhonea ili glasom, uključujući Wi-Fi sijalice i rolete koje su postavljene otvarati se čim ustanete.

Ono što nismo uspjeli osmisliti do sada su digitalni zidovi, koji bi mogli iščeznuti, kao i prozori čija bi okna postala tanja ili deblja ovisno je li nam potrebna privatnost ili želimo da Sunce obasja naš dom. Futuristi iz emisije su, čak, pretpostavili da će zidovi imati sposobnost emitirati filmove i da neće biti utičnica, već da ćemo svoje uređaje puniti prislanjanjem na zid, piše Euronews Living.

Prema riječima voditeljice Christine MacNulty, jednostavnom naredbom bismo mogli pretvoriti prozor u zid i obrnuto, dekorirati ga kako želimo ili od zida stvoriti ekran TV-a ili kompjutera.

Osim svojih predviđanja o tehnologiji koju ćemo primjenjivati u domovima, MacNulty je još tada zaključila da će se do 2020. ozbiljno raditi na smanjenju upotrebe fosilnih goriva u korist obnovljive energije, koja je 2018. imala udio od 18 posto u cjelokupnoj konzumaciji energije u Evropskoj uniji.