Ima i posebnu provjeru
6

Japanska vlada pomoću aplikacije za upoznavanje pokušava riješiti problem smanjenja populacije

D. B.
Japanska vlada je odlučila iskoristiti novac poreznih obveznika za aplikaciju Tapple namijenjenu upoznavanju ljudi, koja spaja one sa istim hobijima i interesima.

Razlog za ovaj potez vlade je što se Japan suočava s neviđenim padom broja stanovnika, tako da je zadatak populacije da pomogne u rješenju tog problema.

Tokio ima najveći postotak nikad vjenčanih muškaraca i žena u dobi od 50 godina. Zemlja izlazećeg Sunca se često povezuje sa sve većim bojem osoba koje žive same. Jedan od 10 stanovnika u Japanu ima 80 godina i više, tako da je riječ o zemlji s najstarijom populacijom, a stari ljudi ne dobijaju potomke.

Uvođenjem aplikacije za upoznavanje i hostingom virtuelnih sastanaka vlada želi potaknuti mlađe generacije da se upoznaju.

Dating aplikacije su postale vodeća metoda za traženje partnera. Kako bi se spriječile prevare i odvratile osobe koje su već u braku, proces verifikacije zahtijeva dokumentaciju iz rodnih gradova kako bi se potvrdio nevjenčani status korisnika.

Anketa provedena u Tokiju 2021. godine je naglasila popularnost aplikacija za upoznavanje, a izabralo ih je 14,5 posto ispitanika. Grad planira iskoristiti društvene mreže da podigne svijest o problemima zloupotrebe, a operateri aplikacije predviđaju pozitivan utjecaj ove strategije verifikacije na industriju. Korisnici se često registruju na više platformi.‚

Da li će aplikacija motivisati ljude da se upoznaju ili ne, ostaje da se vidi. Tokio također ima najveći procent nikad vjenčanih pedesetogodišnjaka nego bilo koji drugi grad u Japanu. Taj procent iznosi 32,15 posto za muškarce te 23,79 posto za žene.

Vladine procjene pokazuju da će do 42 posto žena rođenih 2005. godine odlučiti da ne postanu majke, što predstavlja potencijalnu prijetnju nacionalnom programu socijalne sigurnosti.

Kritičari smatraju da još jedna dating aplikacija finansirana novcem poreznih obveznika nije rješenje problema usamljenih osoba. Oni predlažu da gradovi i nacionalne vlade riješe fundamentalne probleme koji su razlog pada broja brakova i nataliteta. Finansijske prepreke se ističu kao značajan faktor jer mnogi Japanci tvrde da je nedostatak novca razlog što nisu u braku i nemaju djecu.

Zvaničnik vlade u Tokiju je istakao da se sedam posto onih koji žele da stupe u brak suočavaju s preprekama zbog poteškoća u pronalaženju potencijalnih partnera i neprijatnosti doživljenih s privatnim uslugama za upoznavanje.