Komentari (20)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ima svakakvih vrsta detektora jonizujućih zračenja, nema savršenih (bez nedostataka), ali ja lično koristim isključivo opremu koja ima gajger-milerovu cijev sa liskunskim prozorom. Odlično znam da danas još uvijek nije moguće konstruisati mobitel u koji bi bilo moguće smjestiti gajger-milerovu sondu, jer to nije moguće sa aspekta zakona fizike. Dakle, navedena oprema ako se i pojavi na tržištu, najvjerovatnije bi mogla biti na principu scintilacionih detektora, mada nisam pretjerano uvjeren da su dovoljno minijaturni da bi se mogli ugraditi u mobitel.
Pa \"x\" dozvoli mi da te podsjetim na opštepoznatu činjenicu da je TRŽIŠTE KRAJNJE NEPREDVIDLJIVO, i da cijena proivoda zadovoljavajućeg kvaliteta na svjetskoj skali sigurno neće biti dovoljno niska, jer procenat potencijalnih mušterija koje bi bile zainteresovane još zadugo će ostati marginalno nizak. Sa druge strane, ja nemam namjeru koristiti niti jedan jedini detektor zračenja čiju pouzdanost nisam u mogućnosti lično testirati. Čovjek može vjerovati u sve i svašta, ali kad su u pitanju detektori radijacije, najstrožije se pridržavam stare ruske poslovice koja kaže: VJERUJ, ALI IPAK PROVJERAVAJ.
\"Cijena telefona još nije poznata, ali je Son izjavio da će, zbog razloga iz kojeg je napravljen, telefon biti veoma pristupačan.\" pa da taj razlog je profit pa će iz tog razloga i isključivo zbog sugrađana i savjesti proizvođača cijena malim žutim napaćenim i intelektualno zastalim japancima, cijena biti povoljna. zbog razloga.
svak se češe tamo gdje ga svrbi. bolje da svrbi od korupcije nego od radijacije, mada nijedno nije za pohvalit\'...
Pa \"@MRAV\", ako te zanima gdje se trenutno nalazim, sa aspekta geografije, nalazim se približno u zoni oko geografske tačke: (1) 18 lučnih stepeni istočne geografske dužine, (2) 44 lučna stepena sjeverne geografske širine, (3) oko 500 metara nadmorske visine. Napomena: to su otprilike i koordinate na kojima ću noćas najvjerovatnije spavati, ali ostati i na duži period.
OK \"@MRAV\", ako te već zanimaju moje radne aktivnosti, imam ti saopštiti slijedeće: POSLJEDNJIH DESETAK GODINA, JA POČINJEM DA RADIM ISKLJUČIVO OD ONOG TRENUTKA KADA ZASPEM. RADNO VRIJEME MI ZAVRŠAVA ONOG TRENUTKA KADA SE PROBUDIM, A OD TADA SE ODMARAM RAZNIM HOBIJIMA. OSTALO TI NEMAM POTREBE OBJAŠNJAVATI, MOŽEŠ I SAM ZAKLJUČITI, JEL ...
Pa \"@MRAV\" ako imaš kakvu korisnu sugestiju ili prijedlog, slobodno to odmah iznesi, vjeruj mi da nisam jedini koji bi želio još nešto da nauči, naprotiv, trenutno ovu našu komunikaciju prati i analizira čitava plejada eksperata širom svijeta, vjeruj mi, oni nisu ništa manje zainteresovani nego ja, i oni bi rado da nauče još nešto.
da nisi sta zaboravio ?
Još jedna napomena: nuklearna istraživanja su samo jedan od mnogobrojnih hobija kojima se bavim u trenucima odmora, pa onaj ko želi da sazna više, treba da se obrati praktičnim specijalistima koji imju bogato praktično iskustvo sa tim vještinama. Profesori koji su isključivo teoretičari, bez praktičnih (konkretnih) znanja nisu od naročitog značaja, naročito ako žive luksuzno, troše mnogo novca, i koji nose skupocjena odijela sa kravatama.
e jesi nas\'o mjesto gdje ces pametovati... a tek sto si besposlen , nebi se ti meni zvao mrav da se ja ista pitam
Napomena: Ima svakakvih vrsta zračenja u univerzumu, ali posljednjih nekoliko desetina godina najviše je prisutna permanentno rastuća opasnost od fisionih fragmenata, i nije loše naučiti na pamet kao pjesmicu slijedeće činjenice o fragmentima nuklearne fisije: (1)-svi produkti fisije su emiteri beta zračenja. (2)-približno polovina od njih su emitori gama zračenja. (3)-a neki emituju čak i neutrone.
Još jednom da ponovim: obrazovni sistem po pitanju studiranja iz oblasti nuklearnih istraživanja je u današnje vrijeme pohlepe za novcem i pretjeranom potrošnjom opasno oslabio, i mnogi profesori u današnje vrijeme nisu svjesni važnosti da kalibracijski uzorak prilikom dugotrajnijeg skladištenja mora biti udaljen od uređaja za precizno mjerenje. Posljedica toga je da studenti ostaju uskraćeni za veoma važnu informaciju, koju sam upravo naveo.
Nakon završetka mjerenja radioaktivnosti, kalibracioni izvor odložite na bezbjedno mjesto, što dalje od sebe ili drugih ljudi, i naročito obratite pažnju da takvi kalibracijski uzorci budu permanentno izvan domašaja djece, i što dalje od uređaja za mjerenje radioaktivnosti.
Onaj ko ozbiljno ima namjeru da se bavi mjerenjem radioaktivnosti, taj ne samo da mora imati dovoljno pouzdanu opremu za mjerenje zračenja, već i određeni kalibrisani izvor radioaktivnosti čije zračenje je minimalnog intenziteta koji je dovoljan za brzu i trenutnu provjeru mjernog instrumenta kako bi se provjerilo da li je instrumentispravan. Primjerice, ja za te svrhe koristim uzorak radionuklida torijuma 232. Oprez, kada radite sa radionuklidima, najstrožije obratite pažnju kako vam isti nebi dospjeli u ishranu.
Nije dakle teško zaključiti da je opasnije imati loš detektor nego nikakav. Onaj ko ima loš detektor je u mnogo većoj opasnosti jer može živjeti u zabludi da nema radijacije, i tako zbog lažnih podataka fasovati previše opasne nivoe radioaktivnosti.