Tehnologija
0

Japanci prave pametne telefone sa detektorima radijacije

Klix.ba
Japanska korporacija Softbank je, zbog zabrinutosti da nakon prošlogodišnje nuklearne krize u Fukushimi na istočnoj obali Japana još uvijek postoje mjesta na kojima je radijacija povećana, odlučila da počne proizvodnju pametnih telefona na kojima bi se nalazio i detektor radijacije.

Nekim mjestima na sjeveroistoku Japana je još uvijek zabranjen pristup zbog nivoa radijacije uzrokovane topljenjem nuklearnih reaktora u Fukushimi nakon zemljotresa i cunamija.

Masayoshi Son, osnivač i predsjednik Softbanka, je izjavio: "Prijetnju koju predstavlja nuklearna katastrofa ne možemo vidjeti golim okom. Ona je razlog zabrinutosti mnogih ljudi, posebno majki sa malom djecom"

Pametni telefon sa detektorom radijacije će biti dio serije "Pantone" i moći će se kupiti u osam različitih boja. Svaki telefon će sadržavati posebno prilagođene čipove, koje je napravio Sharp, a koji će mjeriti nivoe radijacije u mikrosivertima po satu. Telefon će također pamtiti i sve lokacije na kojima su mjereni nivoi radijacije, prenosi Daily Mail.

Cijena telefona još nije poznata, ali je Son izjavio da će, zbog razloga iz kojeg je napravljen, telefon biti veoma pristupačan.