{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Iran se otvara: Teheran poziva Google, čeka se dobar politički trenutak

Klix.ba
2.3.2015. u 08:55
6
29
Iran se otvara: Teheran poziva Google, čeka se dobar politički trenutak
6
Iran se otvara: Teheran poziva Google, čeka se dobar politički trenutak
Iran bi uskoro mogao dopustiti Googleu i drugim internet servisima u „uđu“ u zemlju, ali pod uslovom da poštuju zakone i društvena pravila islamske republike.
Nasrollah Jahangard, zamjenik ministra komunikacija u iranskoj vladi, rekao je kako se njegova zemlja sprema za otvaranje prema međunarodnim web stranicama i pretraživačima.

"Ne protivimo se dolasku međunarodnih servisa i spremni smo na pregovore nakon kojih bi oni mogli početi nuditi svoje usluge. Naravno, prvo moraju prihvatiti neke uslove", rekao je Jahangard za novinsku agenciju Fars.

Zamjenik ministra je dodao kako će Googleu osigurati sve mogućnosti i infrastrukturu kako bi počeli sa radom.

Ipak, naglašeno je da američke sankcije otežavaju kompanijama iz SAD-a dolazak u Iran, ali postoji izvjesna nada da će desiti određene pozitivne promjene.

"Kompanije koje žele raditi ovdje čekaju odgovarajuće dogovore na političkoj sceni kako bi bez problema ušle u Iran. Već sada imamo firme koje su izrazile želju za saradnjom", rekao je Jahangard.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani zalaže se za smanjenje restrikcija prema internetu, a konzervativne vođe pozvao je da prihvate otvoreni internet, a ne da ga posmatraju kao prijetnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: