Tehnologija
0

Hakeri napali Telemach

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon uvođenja novih naprednih servisa, telekomunikaciona kompanija Telemach u petak se suočila sa ozbiljnim hakerskim napadima, poznatim kao DDoS napadi. U saopćenju za javnost iz ove kompanije pitaju kome smetaju napredne tehnologije.

"Uprkos pripravnosti Telemachovog tehničkog tima i najbolje opreme koja je instalirana, neki od tih napada su, nažalost, uspjeli i brojnim korisnicima onemogućili pristup internetu", navedeno je u saopćenju.

Kompanija je izrazila veliko žaljenje zbog nečijeg postupka koji je, kako tvrde, "očigledno bio pokušaj da se spriječi uvođenje novih, naprednih tehnologija koje je Telemach najavio i započeo".

Objavili su da timovi Telemacha neprekidno rade na vraćanju sistema u funkciju, a uprava kompanije je najavila i da će ovaj napad prijaviti nadležnim organima, u uvjerenju da će počinioci biti ubrzo otkriveni i sankcionirani.

Osim toga, u kompaniji naglašavaju da će posljedice ovog napada trajati samo nekoliko dana, a da će se napredni internet i digitalni servisi razvijati i dalje planiranim tempom.

Podsjetimo, tri bh. kablovska operatora - BH Cabel Net, Elob i Global Net odnedavno su ujedinjeni u Telemach s ciljem poboljšanja kvaliteta usluga.