Tehnologija
3

Google želi da zaštiti riječ "Glass"

Klix.ba
Google ima problem da zaštiti naziv za spravicu koja se stavlja na glavu kao dio Google naočala. Taj dio se naziva "Glass", odnosno staklo. 

Kompanija je podnijela zahtjev prošle godine za zaštitu imena, ali je taj proces blokirao Američki institut za patentiranje i zaštitu imena. Nadležne institucije su procijenile da bi zaštita riječi "Glass" zbunila potrošače, jer je riječ više opisujuća nego tačno određena i zbog toga ne može biti zaštićena.

Google, koji je već zaštitio pojam "Google naočale", još uvijek ne želi odustati. Advokati kompanije zaduženi za zaštitu imena i patentiranje napisali su cijeli jedan dokument kao odgovor na dopis iz Instituta, piše Journal.

Kako ističe CNET, Google nije prva informatička kompanija koja je pokušala zaštititi ili patentirati generički termin. Facebook je pokušao patentirati riječ "book", a trenutno ima zaštićene pojmove "F", "Face", "FB" "Wall" i "Facepile".

Google bi također mogao imati poteškoće da navikne ljude da koriste ovu pametnu stvarčicu. Negativne reakcije na Google Glass se svako malo pojave na naslovnicama. U januaru je jedna djevojka platila kaznu jer je vozila sa ovim naočalama, dok je druga napadnuta u jednom baru, a nedugo nakon toga nekoliko barova i restorana u Kaliforniji je zabranilo korištenje ove spravice u potpunosti.

Kao odgovor na svu negativnu priču oko toliko hvaljene spravice, Google je objavio "Google Glass mitove" i pokušao staviti priču u pozitivan kontekst, ali je i taj pokušaj naišao na podijeljena mišljenja i reakcije.