Tehnologija
0

Google usklađuje sistem s evropskim pravilima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka kompanija Google priprema izmjenu svog sistema za pretragu kako bi ispunio zahtjeve evropskih vlasti, javio je britanski dnevnik Financial Times.

List navodi da je u petogodišnjem sporazumu sa Briselom, Google obećao da će korisnicima omogućiti "jasan izbor" pri promovisanju svojih usluga pretrage u specijalizovanim oblastima, poput restorana, finansija i prodaje.

Google je najavio da će ukazivati na konkurentne specijalizovane usluge pretrage.

Evropski komesar za konkurentnost Joaquín Almunia rekao je početkom sedmice američkom dnevniku New York Times da Google mora jasno odvojiti svoje usluge od ostalih, ali je naglasio da kompanija neće morati da zamijeni ključne algoritme, koji pokreću proizvod.

EU je u novembru 2010. godine pokrenula istragu u novembru 2010. godine nakon pritužbi nekoliko kompanija, uključujući softverskog giganta Microsoft.

U februaru je Brisel saopštio da je dobio prijedloge s ciljem okončanja istrage i da ih razmatra, te da bi odluka trebala da bude donesena do sredine godine.

Nešto ranije je američka Savezna komisija za trgovinu odbacila sličnu istragu, ističući da nije bilo pravne osnove za pokretanje slučaja protiv Googlea.