Nova korisna mogućnost
15

Google olakšao multitasking minimiziranim karticama u Chromeu

D. B.
Ponekad otvaranje linka u drugoj aplikaciji na mobitelu može predstavljati pravu smetnju i udaljiti korisnika od zadatka koji pokušava obaviti, no sada je stigla nadogradnja za Chrome, koja bi mogla pomoći korisniku da ostane fokusiran na ono što radi.

Primjera radi, kada korisnik klikne na link unutar aplikacije Gmail i otvori karticu u Chromeu, on može kliknuti na ikonicu sa strelicom prema dole koja se nalazi na alatnoj traci pored znaka "x"m odnosno dugmeta za zatvaranje, kako bi minimizirao browser. To otvorenu karticu pretvara u kompaktni plutajući slika-u-slici prozor, koji se može prevući bilo gdje na ekranu.

Kartica može ostati minimizirana dok se koristi originalna aplikacija, a u trenutku kad je korisnik spreman pogledati njen sadržaj, potrebno je da samo dodirne plutajući prozor kako bi vratio karticu u njenu originalnu veličinu.

Nova funkcija je već dostupna određenim korisnicima, ali će uskoro stići do svih, tako da je potrebno obaviti nadogradnju browsera Chrome.

Naravno, uvijek je dostupna opcija prebacivanja kartice aplikacije u Chrome browser ukoliko se korisnik osjeća produktivnijim ako drži različite zadatke otvorenim u odvojenim prozorima.