Precizniji pogled
107

Google Maps sada prikazuje Zemlju kao 3D globus

Klix.ba
Foto: Screenshot Google Maps
Foto: Screenshot Google Maps
Google je predstavio novu nadogradnju svoje aplikacije Google Maps koja sada Zemlju predstavlja kao 3D globus, a ne kao ravnu površinu kako je to bilo ranije.

Uz ovo unapeđenje, Google Maps sada pruža precizniji pogled na Zemlju.

Prilikom predstavljanja novih opcija, iz Googlea su kazali kako uz 3D globus projekcija Grenlanda više nije u veličini Afrike, na što su se ranije žalili korisnici Google Mapsa.

Ova promjena sada je dostupna samo u desktop verziji popularne aplikacije, ali uskoro bi trebala biti prilagođena i za mobilne uređaje.

Google Maps do sada je prikazivao Zemlju na ravnoj površini, odnosno koristio se Mercatorovom projekcijom. Iako je ovakav stil olakšavao printanje mapa, on je ustvari predstavljao iskrivljenu sliku dijelova naše planete.

Površine oko ekvatora bile su poprilično slične jedna drugoj, dok su površine bliže polovima izgledale veće nego što jesu u stvarnosti. Dobar primjer za ovo su Grenland i Afrika. Na staroj mapi Google Mapsa Grenland je bio veći od Afrike, dok je Afrika u stvarnosti 14 puta veća od arktičkog ostrva.

Uposlenik Google objasnio je prije nekoliko godina kako koriste Mercatorovu projekciju da bi sačuvali prave uglove puteva i ulica.

Pored unapređenja mape, Google je u junu poboljšao i svoju sekciju pretraživanja kako bi korisnicima olakšao traženje restorana, hotela i drugih lokacija.