{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google Glass neće biti svuda dobrodošao

8.4.2013. u 19:13
0
2
Google Glass neće biti svuda dobrodošao
0
Google Glass neće biti svuda dobrodošao
Googleove futurističke naočale Glass neće izaći prije kraja ove godine, a već su izazvale neke neželjene društvene reakcije. Sudeći prema činjenicama, ovaj uređaj neće biti dobrodošao na mnogim mjestima.
Googleove naočale imaju mali ekran ugrađen u okvir, koji je povezan sa kamerom, mikrofonom i zvučnikom. Naočale se bežično povezuju sa vašim smartphoneom, a imaju i mogućnost bežičnog povezivanja na internet. Pomoću glasovnih komandi ili pritiska prstom možete snimiti sve što vidite, pokrenuti glasovne chatove, slati poruke, pretraživati internet ili prevoditi strane riječi. Međutim, sve ove prednosti čine ovaj uređaj prilično nepoželjnim gostom na mnogim mjestima.

Jedan od glavnih razloga za to je kamera ugrađena u naočale, koja krišom može snimiti sve što nosilac uređaja želi. To ovaj uređaj čini krajnje nepoželjnim gostom na svim mjestima na kojima je snimanje zabranjeno, ali i među vašim prijateljima, susjedima i porodicom, koji sigurno ne žele da ih se snima pri svakodnevnim aktivnostima.

Uzmimo za primjer korištenje Google Glassa u Las Vegasu. "Imali smo problema sa snimanjem i fotografisanjem putem mobitela tokom svih ovih godina i potrudit ćemo se da se to ponovo ne desi“, izjavio je Peter Feinstein, izvršni partner u Sapphire Gentlemen's Clubu, objasnivši kako na ulazu provjeravaju sve elektronske uređaje koji se unose u klub, a mogu snimati.

Drugo mjesto na kojem je Google Glass proglašen nepoželjnim je kino. "Nikakvi uređaji koji mogu snimati nisu dozvoljeni za korištenje unutar naših objekata", glasi standardna procedura u kinima kompanije Regal Entertainment Group.

Banke se još nisu zvanično izjasnile o korištenju Google Glassa, ali sudeći prema pravilima zaštite privatnosti i ličnih informacija, teško da će neko moći koristiti ovaj uređaj unutar neke banke.

I mišljenje o korištenju ovog uređaja na javnim mjestima je prilično podijeljeno. "Prvo što mi je palo na pamet u ovom slučaju su seksualni grabljivci. Svlačionice, kupatila, igrališta... ništa nije pošteđeno i potrebno je samo da se nađe u vidokrugu. Kada imate ovakvu tehnologiju, izgledate potpuno nedužno", izjavio je Drew Donofrio, privatni detektiv iz New Jerseyja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: