Širenje mreže
44

Google će napraviti tri nova podvodna kabla u 2019. godini

Klix.ba
Kompanija Google je najavila da namjerava proširiti svoje Cloud usluge na pet novih regija te da će napraviti tri nova podvodna kabla kako bi se zadovoljile potrebe kapaciteta ove usluge.

Googleova platforma Cloud je već funkcionalna u trinaest regija, uključujući Tokio, Tajvan, Mumbai, Singapur, Sydney, London, Belgiju, Frankfurt, Sao Paulo, Oregon, Iowu, Sjevernu Virginiju i Južnu Karolinu, a procjenjuje se da čini 25 posto ukupnog internet saobraćaja.

Platforma će se proširiti na Hong Kong, Los Angeles, Montreal, Holandiju i Finsku. Ovo znači da će kompanije u ovim regijama koje koriste Googleovu Cloud platformu za kapacitet svojih servera imati bolje performanse i manje serverskih poremećaja. Iz Googlea poručuju da ljudi koji žive u ovim regijama imaju razloga da budu uzbuđeni.

Google će učestvovati u konstrukciji tri nova podvodna kabla 2019. godine. Korisnici usluga koje će biti povezane ovim kablovima imat će bržu i bolju Google Cloud Platformu i G Suite usluge kao rezultat povećanog kapaciteta mreže i povezivosti.

Ovi kablovi će se pridružiti postojećim, kojih ima osam, a u koje je Google direktno investirao. Google je investirao i u Indigo koji povezuje Australiju, Indoneziju i Singapur, kao i PLCN koji povezuje Hong Kong i Los Angeles. Obje usluge će biti u funkciji od 2019. godine.

Kabl Curie će povezivati Californiju i Čile te je jedini koji Google privatno posjeduje. Google će postati prva netelekomunikacijska kompanija koja će napraviti privatni interkontinentalni kabl. Kao jedini vlasnik, Google će imati potpunu kontrolu nad dizajnom kabla Curie, kao i nad konstrukcijom.

Google blisko sarađuje i s Facebookom te kompanijom Aqua Comms koja se bavi proizvodnjom podvodne mreže, ali i industrijskom grupom Bulk Infrastructure na kablu Havfrue koji će povezivati američku istočnu obalu s Danskom i Irskom.

Konglomerat je odabrao kompaniju TE Connectivity za proizvodnju kabla. TE već radi na pronalasku najbolje rute za kabl.

Google radi s kompanijama RTI Connectivity i NEC Corporation na HK-G Cable kablu, koji će povezivati Hong Kong i Guam, a koji će omogućiti širenje komunikacijske mreže između Azije i SAD-a.

Vezani članci