{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Facebook zatvorio stranicu koja nudi samoubistvo profila

F
5.1.2010. u 13:40
0
4
Facebook zatvorio stranicu koja nudi samoubistvo profila
0
Facebook zatvorio stranicu koja nudi samoubistvo profila
Foto: AFP/File
Facebook je objavio u ponedjeljak da je blokirao korištenje mrežne stranice pod nazivom "Web 2.0 Suicide Machine" koja je korisnicima omogućavala da obrišu svoj profil na toj najpopularnijoj internetskoj društvenoj mreži.
Facebook je usto poslao pismo stranici Seppukoo.com koja također omogućuje korisnicima da obrišu svoj virtuelni identitet na vodećoj društvenoj stranici, u kojem ga poziva na ispunjenje preuzetih obaveza.

"Web 2.0 Suicide Machine“ čija početna stranica prikazuje omču za vješanje, omogućuje korisnicima koji informacije o sebi šalju na Facebook, MySpace, Twitter ili LinkedIn da obrišu svoj profil, mrežu svojih prijatelja i druge informacije na tim stranicama.

"Ovaj stroj vam omogućava da likvidirate sve društvene profile koji troše vašu energiju, da ubijete svoje lažne virtualne prijatelje i da se na webu 2.0 potpuno oslobodite svog alter ega", hvali se ta stranica.

Facebook je stoga "onemogućio pristup svojoj stranici s Weba 2.0 Suicide Machine“ i "proučava mogućnost da poduzme i druge mjere“. Usto podsjeća da "facebookovci" "mogu deaktivirati ili potpuno zatvoriti stranicu ako je više ne žele koristiti“. Druga stranica koja je Facebooku stala na žulj, Seppukoo.com, poziva korisnike da "ostave dojam na svoje prijatelje“ i da se "dekonektiraju“ počinivši virtualno samoubistvo na način japanskih samuraja, kojih se obredno samoubistvo zove seppuku.

"Kao što seppuku vraća samuraju ratničku čast, tako Seppukoo.com oslobađa vaše digitalno tijelo", piše ta stranica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: