Govor mržnje
0

Facebook staje u zaštitu homoseksualca

Sarajevo-x.com
Američko udruženje homoseksualaca "The Gay & Lesbian Alliance Against Defamation" (GLAAD) udružilo se sa kompanijom Facebook u nastojanju da smanje količinu govora mržnje i provociranja homoseksualaca na internetu.

Članovi gay zajednice na ovakav su se potez odlučili kada je stranica na Facebooku posvećena homoseksualcu, koji se ubio zbog napada na njega, preplavljena komentarima i fotografijama prepunim mržnje, vrijeđanja i poziva na nasilje.

GLAAD je uspio stupiti u kontakt sa administratorima na Facebooku koji su uklonili sadržaj.

Nedavno je student Tyler Clementi počinio samoubistvo, nakon što je objavljen video-snimak na kojem ima seks sa muškarcem. Slučaj se desio samo nekoliko sedmica nakon što je 15- godišnji Billy Lucas odlučio samoubistvom prekinuti zadirkivanje vršnjaka zbog svoje seksualnosti, piše portal Mashable.com.

Nakon toga su brojne slavne ličnosti, mediji i organizacije putem weba pokušali ohrabriti homoseksualce i smanjiti njihovo izrugivanje.

Facebook je objavio da povećavaju napore kako bi mogli brzo reagovati na pojavljivanje govora mržnje koji treba biti uklonjen.