Nakon 18 godina
24

Facebook prvi put u historiji zabilježio pad broja dnevno aktivnih korisnika

D. B.
Društvena mreža Facebook zabilježila je pad broja dnevno aktivnih korisnika prvi put u svojoj 18-godišnjoj historiji.

Facebookova matična kompanija Meta Networks je saopćila da je broj dnevno aktivnih korisnika pao na 1,929 milijardi u tri mjeseca zaključno s krajem decembra u poređenju sa 1,930 milijardi u prethodna tri kvartala.

Kompanija je također otkrila da usporava rast prihoda dok se suočava s konkurencijom koju čine rivali kao što su TikTok i YouTube, a oglašivači su također manje trošili novac.

Dionice kompanije Meta pale su za više od 20 posto, a to je rezultiralo gubitkom vrijednosti na tržištu, koji iznosi oko 200 milijardi dolara.

Međutim, došlo je i do oštrog pada vrijednosti drugih platformi među kojima su Twitter, Snap i Piterest.

Direktor i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg je kazao da je pad rezultat činjenice da je publika, posebno mlađi korisnici, napustila Facebook i prešla na stranu rivala.

Meta posjeduje drugu najveću platformu za digitalno oglašavanje poslije Googlea, a težak udarac joj je zadala promjena pravila privatnosti na Appleovom operativnom sistemu. Zbog toga je brendovima postalo teže targetiranje i mjerenje oglašavanja na Facebooku i Instagramu, a taj utjecaj bi mogao iznositi oko 10 milijardi dolara u ovoj godini.

Ukupan prihod Mete, koji najvećim dijelom dolazi od prodaje reklama, povećan je na 33,67 milijardi dolara u istom periodu, čime su za malo nadmašena tržišna očekivanja. Prognoziran je prihod od 27 do 29 milijardi dolara za naredni kvartal, što je manje od očekivanja analitičara.

Meta je ulagala u videosadržaj kako bi se takmičila s TikTokom kineske kompanije ByteDance, ali od toga zarađuje manje novca u odnosu na svoje tradicionalne Facebook i Instagram feedove. Zuckerberg je bio siguran da će se ulaganje u video i virtuelnu stvarnost isplatiti, kao što se ranije isplatilo mobilno oglašavanje i Instagram storiesi.