Tehnologija
4

Facebook priznao da ne štiti korisnike dovoljno

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vijest da se četrnaestogodišnja Talijanka Carolina Picchio ubila nakon što su njene fotografije i snimci s jedne kućne zabave dospjeli u javnost preko Facebooka proputovala je svijetom rekordnom brzinom. Facebook se oglasio saopćenjem u kojem je istaknuto kako trenutne mjere protiv govora mržnje te objavljivanja kontroverznih i uvredljivih snimaka nisu učinkovite i da će poraditi na tome.

Podsjetimo, talijansko tužilaštvo je otvorilo istragu o tome kako je Facebook mogao dozvoliti objavljivanje videa i fotografija koji vrijeđaju i koji su potakli na samoubistvo tinejdžerku, koja se prije nekoliko mjeseci ubila skočivši sa prozora svoje spavaće sobe.

Nakon velikog pritiska javnosti i medija, Facebook se oglasio preko bloga u kojem su istakli da moraju bolje zaštititi svoje korisnike i da će to učiniti.

"Naši sistemi za identificiranje i suzbijanje govora mržnje nisu se pokazali učinkovitim kao što smo mislili, stoga je vrijeme da donesemo nove promjene", navodi se u saopćenju.

Marne Levine, predsjednica Facebookovog odjela za javnu politiku istakla je da u nekim slučajevima uvredljivi sadržaj ne biva uklonjen brzinom kojom bi oni željeli, a ponekad čak uopće ne biva uklonjen.

"Proteklih nekoliko mjeseci smo radili na poboljšanju sistema kako bismo pravovremeno odgovarali na sva kršenja pravilnika, ali ipak nismo uspjeli registrovati sav sadržaj koji narušava naše standarde", kazala je Levine.

Istakla je da će se Facebook u narednom periodu konsultovati sa advokatima i interesnim grupama kako bi poboljšali svoj sistem te iskorijenili govor mržnje i uvredljivi sadržaj na popularnoj društvenoj stranici.

Ipak, brojni korisnici nisu zadovoljni Facebookovom reakcijom, te su mnogi istakli da je problem to što Facebook reaguje nakon pritiska javnosti, a sami ne uviđaju problem koji je konstantan.