Tehnologija
0

Dick Costolo se povukao s funkcije izvršnog direktora Twittera

Klix.ba
Dick Costolo odstupio je sa dužnosti izvršnog direktora Twittera, objavila je kompanija.

Suosnivač društvene mreže Jack Dorsey će preuzeti ulogu šefa do 1. jula kada bi se trebala naći zamjena. Costolo je bio pod pritiskom jer su investitori nesretni s rastom korisnika ove društvene mreže.

U izjavi je naveo kako je "izuzetno ponosan na Twitter tim". Iz kompanije su objavili kako su formirali komitet koji ima zadatak da nađe zamjenu. Nakon objave, dionice kompanije skočile su za više od sedam posto na berzi SAD-a.

Twitter je debitovao na berzi New Yorka 2013. godine, ali nije dodavao korisnike brzinom kojom su se nadali investitori. U aprilu ove godine firma je propustila prognoze Wall Streeta za rast prihoda i zabilježila neto gubitak od 162 milijarde dolara. Njihova cijena dionica pala je za gotovo 30 posto od tada i trenutno vrše trgovanje ispod cijene kojom su debitovali 2013. godine.

Analitičari su izrazili pesimizam kada je u pitanju sposobnost firme da se razvije i raste.

"Twiiter nikada nije dao korisnicima razlog da se vrate. Dok su druge društvene mreže predstavljane nove značajke i funkcionalnost u posljednjih nekoliko godina, Twitter je većinom stajao u mjestu. Rezultat je neobično spor rast korisnika", rekao je analitičar Nate Elliott.

Costolo će ostati član poslovnog tima Twittera. Za direktora je izabran u septembru 2009. godine , a izvršni direktor postao je u oktobru 2010. godine.